Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye Dersleri Devam Ediyor

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen "Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye Lisansüstü Dersleri" programının beşinci dersi gerçekleştirildi.

Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye Dersleri Devam Ediyor

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen "Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye Lisansüstü Dersleri" programının beşinci dersi gerçekleştirildi. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Emrah Bozbayındır ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selman Dursun, "Adaletin İzinde: Türk Hukukunun Gelişim Süreci" konulu bir sunum yaptı.

27 Şubat 2025 Perşembe günü gerçekleşen programa Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Tavukçu, Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ergün, Enstitü Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baytak ve Dr. Öğr. Üyesi Ferat Kaya, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Asım Kaçmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burak Buluttekin’in üstlendiği seminerde, Türk hukukunun tarihi gelişimi ele alındı.

Türk Hukukunun Geçirdiği Değişim Ele Alındı

Program kapsamında ilk sunumu gerçekleştiren Doç. Dr. Selman Dursun, Tanzimat Dönemi’nden günümüze kadar Türk ceza hukukunun geçirdiği evrimi değerlendirdi. Osmanlı’da modern anlamda ilk ceza kanununun 1858’de Fransız Ceza Kanunu’ndan esinlenerek hazırlandığını belirten Dursun, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1926’da İtalyan Ceza Kanunu’nun benimsendiğini, 2005 yılında ise tamamen yerli bir Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini vurguladı. Ayrıca, ceza adaleti sistemindeki temel reformlara da değindi.

Prof. Dr. Ali Emrah Bozbayındır ise hukuk metodolojisinin önemine dikkat çekerek, hukukçuların sahip olması gereken vasıfları anlattı. Hukukta yöntem ve usulün tıpkı doğa bilimlerindeki matematik gibi işlediğini belirten Bozbayındır, mukayeseli hukuk çalışmalarının gerekliliğini vurguladı. Sunumunda, meşru savunmanın kapsamındaki değişiklikler, suça teşebbüsten gönüllü vazgeçme koşulları ve cinsel suçların düzenlenmesine ilişkin uluslararası hukuk sistemlerindeki gelişmeler üzerinde durdu.

Öğrencilerden Yoğun İlgi

Seminerin sonunda öğrenciler, Türk hukuk sisteminde cinsel suçların düzenlenmesi ve ispat sorunları, cezasızlık algısı ve cezaevi doluluk oranları gibi konular üzerine sorular yöneltti. Hukukçuların cevaplarıyla şekillenen interaktif bölüm büyük ilgi gördü. Program, soru-cevap oturumunun ardından sona erdi.

Dicle Üniversitesi'nin akademik gelişime katkı sunan "Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye" programı, alanında uzman isimleri ağırlamaya devam edecek.