Diyarbakır’ın Geleneksel Lezzetin Sırrı

Diyarbakır, tarihi dokusu ve kültürel mirasıyla olduğu kadar, damak çatlatan tatlılarıyla da adından söz ettiriyor. Bu tatlıların başında ise, tel tel ayrılan çıtır lezzetiyle ünlü burma kadayıf geliyor.

Diyarbakır’ın Geleneksel Lezzetin Sırrı

Diyarbakır, tarihi dokusu ve kültürel mirasıyla olduğu kadar, damak çatlatan tatlılarıyla da adından söz ettiriyor. Bu tatlıların başında ise, tel tel ayrılan çıtır lezzetiyle ünlü burma kadayıf geliyor. Özel tereyağı, bol fıstık ve ustaların el emeğiyle hazırlanan burma kadayıf, hem yerel halkın hem de turistlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Ustalık İster: Burma Kadayıfın Hazırlanışı

Diyarbakır’da burma kadayıf yapımı, büyük bir maharet gerektiriyor. Kadayıf telleri özenle açılıyor, içine Antep fıstığı veya ceviz serpilerek rulo haline getiriliyor ve ustaların elinde burma şekli veriliyor. Ardından tepsiye dizilen tatlı, bakır tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. Tatlıya asıl lezzetini veren ise Diyarbakır’ın meşhur sade yağı ile hazırlanan şerbeti.

Tarihi ve Ünü Sınırları Aşıyor

Diyarbakır’da asırlardır yapılan burma kadayıf, özellikle bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraların baş tacı oluyor. Son yıllarda ise şehrin dışında da büyük ilgi görüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere sipariş edilen burma kadayıf, yurt dışına da ihraç edilmeye başlandı. Diyarbakırlı tatlı ustaları, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden gelen taleplere yetişmek için yoğun mesai harcıyor.

Ustalar Uyarıyor: Gerçek Burma Kadayıfı Nasıl Anlaşılır?

Burma kadayıfın ünü arttıkça taklitleri de çoğalıyor. Diyarbakırlı tatlı ustaları, gerçek burma kadayıfın doğal sade yağ ve kaliteli fıstıkla yapıldığını belirterek, tüketicileri kalitesiz ve hazır ürünlere karşı uyarıyor. Ustalar, en iyi burma kadayıfın tadını almak için sıcak tüketilmesini ve yanında bir bardak çay ya da süt içilmesini öneriyor.

Diyarbakır’ın eşsiz lezzetlerinden biri olan burma kadayıf, hem geleneksel yöntemlerle yaşatılıyor hem de yeni nesil tatlı severlerle buluşmaya devam ediyor. Eğer yolunuz Diyarbakır’a düşerse, bu lezzeti tatmadan dönmeyin!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER