Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde üretimi yapılan kurutmalık domatesler, Avrupa’ya ihraç edilerek hem iş istihdamı ve hem de ülke ekonomisine katkı sağlanırken, Şanlıurfa ile Diyarbakır arasındaki ovayı süsleyen yemyeşil bahçelerde yetişen domatesler, kurutularak dünyaya ihraç ediliyor ve dünya mutfağına giriyor. Diyarbakır kuru domatesi İtalya'da pizza yapımında da kullanılıyor.
Verimli, bereketli ve geniş tarım arazilerine sahip olan ovada yapılan bilinçli tarım sayesinde binlerce kişi mevsimlik işçi olmaktan kurtularak kendi memleketinde iş olanağına kavuşurken, ülke ekonomisine de milyonlarca dolar katkı sağlanıyor.Siverek'in Yoğunca köyünde de ekilen 500 dönüm domates, kavurucu sıcaklar altında toplandıktan sonra, işçiler tarafından bıçakla ikiye bölünerek tuzlanıyor. 3 gün yaklaşık 45 derece sıcaklık altında güneşe bırakılıyor.Domatesler kurutulup kıvamına geldikten sonra, toplanarak torbalara konulduktan sonra, depoya kaldırılıyor. Daha sonra tırlarla İzmir ve Ege bölgesine gönderiliyor, buradan da kurutmalık domatesler Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Siverek’in zengin arazilerinde kurutmalık domateslerin yüksek verim verdiğini söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Yakup Denizedalan, ”Şimdi domateslerin kurutulduğu sergi bölümündeyiz, toplanan domatesler, sergi bölümüne getirilerek, ikiye parçalandıktan sonra tuzlanarak güneşe bırakılıyor. Domateslerimiz toplandıktan sonra, tırlarla İzmir’e oradan da yurt dışına gönderiyoruz. Şimdi bulunduğumuz yerde 500 dönüm arazide domates ekmişiz, burada ekiminden hasılatına kadar 250 kişi iş olanağına kavuştu çalışıyor. İlçemizde de bu yıl ortalama 15 Bin dönüm arazide kurutmalık için domates ekimi yapıldı. Buda ilçe ekonomisine büyük bir katkının yanında insanlarımız için iş istihdamı da oldu. Yaklaşık 5 yıldır ekim alanlarımız genişlemeye başladı, geçen yıl oranla yüzde 60 ekim alanlarımızda bir artış oldu. Buda bizim güneydoğu ve Siverek için güzel bir gelişme oldu ve ekonomiye güzel bir katkı sağlandı. Yani yalnızca kurutmalık domates bölümünde ilçemizde yaklaşık 2 bin kişi iş imkânı buluyor. Diğer illere mevsimlik işçi olacaklarına, artık burada kendi topraklarında çalışma imkanının sahip oldular. Siverek’in bakir toprakları çok fazla, gelecek yıl, bu yılın 2 katı ekim yapılacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Diyarbakır Valiliği'nin istatistiklerine göre, bölgede geçtiğimiz yıllarda 127 bin dönümlük arazide 376 bin 746 ton sebze üretildi. Bu üretimden 103 bin tonu domates. Domates yetiştiriciliği işinde ise 2 binden fazla kişi çalışıyor. İş İnsanı Rüstem Karalı ise kurutmalık domates işi sayesinde bölgede 60 insanı istihdam ettiklerini belirterek bu yılki verimden çok memnun olduklarını dile getirdi.