Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan simit fırını ile Abdal Gani yılardır, Diyarbakır halkına simit yapıp dağıtıyor. Diyarbakır halkı için günde üç sefer olmak üzere sabah saat 3’te başlayıp, öğlen civarlarına kadar çalışıyor. Abdul Gani (40) aylık olarak 50 bin adet simit hazırlayıp, Diyarbakır geneline dağıttığını belirtirken, bu mesleğin sabır, sevgi ve meşakkatli olduğunu söyledi.
Simit yapımına ilişkin çeşitli bilgiler aktaran simit ustası Abdul Gani, geçmiş ve günümüz arasında muhakeme yaparak özlem duyduklarını, şu anki durumu ve mesleğin inceliklerini şu sözler ile dile getirdi: “Bu bir meslektir, zanaatımızın geldiği yerdir. Bu güzel yanı olandır. Tabi eskiden daha güzel idi. Eskiden mesleğimizi bize soranlara, mesleğimiz altın bileziktir derdik. Şimdilerde ise eskisi kadar olmasa da mesleğimiz ilerliyor. Simit ustalığında ise kişinin çekirdekten yetişmesi gerekiyor. Ustalar çok az sayıda yetişiyor. Simit, sabah doğmadan yola düşmekle başlar. Bu bir ustalıktır. Hamurun nasıl yoğrulması gerektiği, nasıl bağlanması gerektiği, ne kadar sürede kıvamına eriştiğinin bilinmesi, simidin açılması, fırının derecesi, ne kadar maya verilmesi ve ne kadar susam dökülmesi, hepsi ince bilgi gerektiren ustalık ister. Hamur açıldıktan sonra, özel bir karşıma sahip pekmezin içerisinde renk alıncaya ve tat alıncaya kadar kaynatılır. Sonrasında susamı dökülür ve harmanlanmış fırına simitler sürülür. Nar gibi kızaran yumuşak simitler fırından çıkarıldıktan sonra tezgahlarda yerini alır. Bunlar mesleğin incelikleri birde diğer yönleri var. Örneğin meslekte eleman yetişmiyor. Simitçiler odasının olması gerekiyor. Her önüne gelen simit fırını açamamalı. 2017 yılından beri usta eleman sorunu yaşamaktayız. Fedakârlık gerektiren bir meslek, ağır bir meslektir. Bu yüzden usta bulmak ve yetiştirmekte sorun yaşamaktayız. Ben eskiden sabahları okul önlerinde simit satardım, her gün 100 ile 150 satıcıya simit ulaştırırdık, çıraklarımız bu iş için çok çalışırdılar ama çok şükür yine de ekmeğimiz geliyor ve mesleğimiz sürüyor”
Öte yandan, simit ustalığı ve yapımına ilişkin geçmiş ve günümüz arasında muhakeme yapan Abdul Gani usta her ne kadar ustaların yetişmemesinden yakınsa dahi, yine de mesleğinin sürdürüldüğünün altını çizdi.