Diyarbakır'da ilaçlama çalışmalarına hız verildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde zararlı haşerelere karşı bilimsel mücadele yöntemleriyle ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Diyarbakır'da ilaçlama çalışmalarına hız verildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin çeşitli bölgelerinde ilaçlama faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene gibi zararlıların nüfusunu insan sağlığını tehdit etmeyecek seviyede tutmak ve bu zararlılardan kaynaklanabilecek hastalıkların, örneğin sıtma, tifo, kolera, dizanteri, sarıhumma, şark çıbanı gibi hastalıkların önlenmesi amacıyla bilimsel yöntemlerle ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı.

274 personel ve 80 araçla gerçekleştirilen ilaçlama faaliyetleri, 17 ilçe ve 1046 mahallede devam ediyor. Bu faaliyetlerde 274 personel, 80 araç, 34 holder, 1 traktör holderi, 15 atomizör, 50 ulv cihazı, 200 sırt pompası, 1 misblower ve 5 termal sisleme cihazı kullanılıyor.

Sivrisinek ve karasinek larvalarına karşı yapılan ilaçlama çalışmaları, havuzlar, göller, kanallar, sazlık alanlar, bataklıklar, fosseptik tankları, birikinti suları, bodrum suları, süs havuzları, hayvan gübreleri, ahırlar, organik atıkların biriktiği alanlar, çöplükler ve çöp konteynırları gibi üreme alanlarında periyodik olarak gerçekleştiriliyor.

İlaçlama hizmetleri, mühendislerin gözetiminde sivrisinek, karasinek, tatarcık gibi zararlıların erginlerinin bulunduğu tüm alanlarda, bu zararlıların ürediği, beslendiği, barındığı ve dinlendiği yerlerde biyosidal ürünler, araçlar ve cihazlar kullanılarak yıl boyunca devam edecek.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, il genelinde yılın 12 ayı boyunca sürekli olarak vektörlere karşı mücadele ettiklerini belirtti. Başkanlık, özellikle ilkbaharda akasya ağaçları, çalı grupları, deve dikeni ve yabani ot grupları gibi yeşil alanlarda üreyen aphitlerin (üvez) sivrisinekle karıştırıldığını ve bu durumun halk sağlığını doğrudan etkilemediğini, ancak fiziksel ve psikolojik rahatsızlık yarattığını ifade etti. Son zamanlarda alınan şikayetlerin çoğunun bitki zararlısı olan aphitlerden kaynaklandığı ve bu zararlıların insan sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığı vurgulandı. Aphitlerin ısırmadığı, kan emmediği ve insanlar için bir sağlık riski oluşturmadığı belirtildi. Aphit (üvez) çalışmalarının belirli periyotlarla yapıldığı ve 18 Nisan 2024 tarihinden itibaren başladığı açıklandı.

Ayrıca, vatandaşların sivrisinek, karasinek, akrep gibi zararlılarla ilgili şikayetlerini Alo 153 üzerinden bildirebilecekleri belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER