Diyarbakır’da Kanser Taramaları Arttı: Erken Tanı ile Hayat Kurtuluyor

Diyarbakır’da 2024 yılı itibarıyla yürütülen kanser tarama programları kapsamında, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine yönelik yapılan taramalarda, 118.559 kişiye test uygulandı. 1.102 şüpheli vaka tespit edilerek takibe alındı, 88 kişiye kanser tanısı konarak tedavi süreci başlatıldı.

Diyarbakır’da Kanser Taramaları Arttı: Erken Tanı ile Hayat Kurtuluyor

Diyarbakır’da kanser tarama programları sayesinde erken tanı oranı artıyor ve bu sayede hastalıkla mücadele daha etkili hale geliyor. Erken teşhisle tedavi süreçlerinin daha başarılı olduğunu belirten uzmanlar, toplum tabanlı taramaların önemine dikkat çekiyor. Kanser türlerine yönelik yapılan taramalar, kadınların sağlığını koruma adına kritik bir rol üstleniyor.

Whatsapp Image 2024 12 19 At 14.30.03

Erken Tanı Şansı Yüksek

Kanser, erken tanı ve tedavi ile önlenebilir bir hastalık olma özelliği taşıyor. Ancak bilgi eksikliği, korku ve ihmal gibi nedenlerle tanı süreci gecikebiliyor. Bu durum, tedavi süreçlerini zorlaştırabiliyor. Özellikle sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan büyük yükler getiren kanser, hasta ve yakınlarının hayatını derinden etkileyebiliyor. Bu sebeple, hastalık belirtilerinin erken dönemde fark edilmesi ve ileri tetkikler için hastaların hızlı bir şekilde sevk edilmesi, erken tanı şansını önemli ölçüde arttırıyor.

Kadınlara Yönelik Tarama Programları

Diyarbakır’da yürütülen tarama programları, özellikle kadınları hedef alıyor. 40-69 yaş arasındaki kadınlara, 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri taraması yapılırken, 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile rahim ağzı kanseri taraması uygulanıyor. Ayrıca, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) ile kalınbağırsak kanseri taraması yapılıyor.

Whatsapp Image 2024 12 19 At 14.30.01

Ücretsiz Tarama Hizmetleri

Diyarbakır'da, kanser taramaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Bismil ve Ergani gibi ilçelerdeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde meme kanseri taramaları yapılırken, gezici kanser tarama aracı da ilçelere giderek vatandaşlara hizmet sunuyor.

Kanser Tanısı Alan Kadın Sayısı Artıyor

2024 yılının ilk 11 ayında Diyarbakır’da yapılan kanser taramalarında dikkat çeken veriler ortaya çıktı. Meme kanseri taramasına 31.318 kadın katıldı ve bunlardan 1102 şüpheli vakaya rastlandı. Bu vakalardan 78’inin meme kanseri tanısı alarak tedavi sürecine başlandı. Serviks kanseri taramalarında ise 41.073 kadına tarama yapıldı, 689 şüpheli vaka tespit edildi ve 10 kadına serviks kanseri tanısı konarak tedaviye başlandı. Kolon kanseri taramasına ise 46.168 kişi katıldı, 581 şüpheli vaka belirlendi, ancak kanser tanısı konan bir hasta olmadı.

Geleceğe Yönelik Beklentiler

Diyarbakır’daki kanser tarama programları, erken tanı ve tedavi sürecinde önemli bir yer tutuyor. Tarama sonuçlarına göre şüpheli bulgulara rastlanan vatandaşlar, ileri teşhis merkezlerine yönlendiriliyor. Uzmanlar, tarama programlarının devam etmesinin, kanserle mücadelede önemli bir adım olduğunu ve erken tanının hayat kurtardığını vurguluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER