Diyarbakır’ın sokaklarına salep kokusu yayıldı

Kış ayların vazgeçilmez içeceklerden olan ve soğuk kış aylarında sokaklarda satılan salep, Diyarbakır'ın en işlek yerlerinden olan Ekinciler caddesinde ve sokaklarında satışa sunulurken, vatandaşlarda kendilerini dinç his etmek için yoğun talepte bulunuyor.

Diyarbakır’ın sokaklarına salep kokusu yayıldı

 Fırat KARAHAN - ÖZEL HABER

Diyarbakır’da kış aylarından en çok tüketilen içeceklerin başında gelen salep tezgâhlardaki yerini alamaya başladı. Vatandaşlar otobüs duraklarında beklerken ısınmak için tercih ettiği salep içeceğine talep artı. 

Şehrin en işlek caddesinde salep tezgâhında çalışan Umut Can Güzel (19),” salep içeceğine olan talep geçen seneye göre fiyatlardan kaynaklı düşüş oldu. Geçen yıl 8 tane kazan satardık, bu yıl ise ikindi vaktinde gece geç saatlere kadar 4 kazan salep satıyorum. Salep fiyatlarında geçen yıla göre artış oldu. Salep fiyatları küçük bardak 15 TL, orta boy bardak 25 TL, büyük bardak ise 35 TL’den satıyorum” ifadelerini kullandı.

Mesai saatleri içerisinde 80-90 bardak salep sattığını belirten Güzel,” Ben bu mesleği 6 yıldır yapıyorum. Salep, kış aylarında Hazmı kolaylaştıran, mideye iyi gelen, vücut direncini arttıran, solunum yolunu düzenleyen içecek olduğu için çok tüketiliyor. Salep, genel olarak birçok orkide türünün yumrularından sağlanan tozdan elde edilir. Orkide yumrusu süt veya su ile haşlanarak kurutulduktan sonra öğütülüp tüketime hazır hale getirilmektedir.” dedi.

Salep içeceğin hayatımıza girmesi çok eskiye dayanmaktadır. Osmanlı döneminde yasaklanan şarap ve kımız gibi içeceklerin yerine toplum yazın şıra, kışın boza ve salep tüketmeyi seçti. Kışın sokaklarda güğüm güğüm salep satılmakta, büyük porselen fincanlarda tüketilirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER