DTB Başkanı Yeşil: Pamuk üreticileri acil desteklenmeli

Diyarbakır Ticaret Borsasında gerçekleşen pamuk alım satım seansında konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Tarım ve Orman Bakanlığının pamuk primi, mazot ve gübre desteklerinin çiftçilerin kar payını artıracak şekilde planlaması gerektiğini söyledi.

DTB Başkanı Yeşil: Pamuk üreticileri acil desteklenmeli

Sedat IRMAK

Pamuk Üreticileri ve Satıcılarının bir araya geldiği pamuk alım-satım seansına katılan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil,Bölgede beyaz altın olarak tabir edilen pamukta hasat döneminin başladığını belirterek, Pamuk üreticilerinin girdi maliyetlerinde yaşanan ciddi artışlar nedeniyle çok zor durumda olduklarını ve hükümetin bu konuda acil tedbir alması gerektiğini belirtti.

“Üretim alanları genişledi”
Pamuk üretiminde girdi maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığını ve üreticilerin pamuğu 17 lira gibi bir maliyetle ürettiğini söyleyen DTB Başkanı Engin Yeşil, “2021 yılında Türkiye’de 4 milyon 200 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldı. Bu yıl üretim alanları genişledi ve Ülkemizde pamuk üretimi 5 milyon 500 bin dekara ulaştı. Türkiye’ de üretilen pamuğun yüzde 87’sini karşılayan 6 il arasında ikinci sırada yer alan Diyarbakır ilimiz Silvan Barajının bitirilerek devreye girmesiyle Pamuk üretiminde birinci sıraya yükselecektir. İlimizde bu 2022 yılında 800 bin dekar alanda ekimi yapılmış ve 360 Bin ton pamuk üretimi beklenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi bu yıl yüzde 11 artışla 2 milyon 500 bin ton olması bekleniyor.  

“Yüzde yüz elli artış var”
DTB Başkanı Yeşil, TÜİK’in girdi fiyatlarındaki artış oranları ile ilgili maliyet hesaplamalarına göre Kütlü pamuğun 1 kilogram maliyeti 2021 üretim yılında 6 lira 30 kuruş, 2022 yıllında ise maliyet 14 lira civarında olduğunu da anlatarak,’’ Bölgemizde ise yapılan tespitlere göre en az 17 lira bir maliyet çıkıyor. Yani geçen yıla göre üretim maliyetlerinde yüzde 120 ile yüzde 150 civarında bir artış var. İlimiz ve bölgemizde Pamuk üretimi her geçen yıl artıyor. Bu üretimin sürdürülebilir olması için fiyat ve ödenecek destekleme primi çok önemlidir. Pamukta fark ödemesi (prim) olarak kütlü pamukta 2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş ödendi. Artan maliyetlerin ve üretimin devamlılığı için bu yıl primin en az 3 TL nin üzerinde olması gerekiyor.

“Desteklemeler aynı yıl ödenmeli”
Konuşmasında 2022 Yılı destekleme primlerinin 2023 yılında yapılmasının Üreticiler için büyük bir kayıp olduğunu da anlatan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil,’’ Türkiye’de destekler genellikle Ekim –Kasım ayında açıklanıyor ve ödemesi bir sonraki yılın Mayıs ayında yapılmaktadır. Destekleme pirimlerinin açıklandığı tarih ile ödemenin yapılacağı tarih arasındaki değer kaybı %50 den fazladır. Pirim açıklandığı yıl farklarla birlikte üreticilere ödeme yapılmalıdır. Pamuk üretiminde en önemli maliyet kalemleri arasında ilaçlama, gübreleme, mazot ve makinalı hasat masrafları ve Elektrik maliyeti yer almaktadır.’’ dedi.

Yapılan konuşmanın ardından başlayan pamuk seansında, Fiyat istikrarsizliğinden dolayı Alım Satımı gerçekleşmedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER