Bursa'nın Karacabey ilçesi Atatürk İlkokulu'nda okul idaresi tarafından, 4/C sınıfı öğretmeni Burhan Gündoğdu'ya İnsan Hakları ve Demokrasi Gününde bir program tertipleme görevi verildi.
Öğrencileriyle etkinliği hazırlayan Gündoğdu, Sezai Karakoç'un da aralarında bulunduğu şair ve yazarların eserlerinden oluşan sunumun yanı sıra Filistin'de öldürülen çocukları temsilen alana oyuncakların bırakıldığı bir gösteri organize etti.
Okul idaresi ise icra edilecek programın bu içeriğine ve Kudüs için hazırlanan bir şiirine karşı çıkarak engelleme girişiminde bulundu.
İdarenin karşı çıkmasına rağmen planlandığı şekliyle okul bahçesinde gerçekleştirilen programa izleyici olarak velilerin girişine izin verilmezken, diğer öğretmen ve öğrencilerin de programa izleyici olarak katılması engellendi.
Okul bahçesinde öğrenciler şiirlerini boş alana okumak zorunda kalırken, veliler de duruma tepki gösterdi.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Öğretmen Burhan Gündoğdu, ölen 8 binden fazla Filistinli çocuk adına yapılan basit bir eylem olduğunu, bu eylemi kendilerine çok gördüklerini belirtti.
"Bütün hazırlığımızı yaptık deyince bu sefer engelleyici tavır ve baskılarına devam ettiler"
Sene başında belirli gün ve haftalar ile ilgili şahsına 'İnsan Hakları ve Demokrasi' gününde kutlama programı verildiğini belirten Gündoğdu, "Kendim Perşembe günü kutlama programını idareye sundum. Ertesi gün idare tarafından bu program yapılmayacak dediler. Neden dedim, gerekçesi nedir. Yapamazsın dediler. 'Ben okul müdürüyüm yaptırmıyorum' dediler. Teneffüste bir daha konuştum müdürle, bunun gerekçesi nedir dedim. Bir gün öncesinden okulun Whatsapp gruplarına attım. Öğrencilere duyuru yaptık. Öğrenci velilerini programa davet etmiştik. Bütün hazırlığımızı yaptık deyince bu sefer engelleyici tavır ve baskılarına devam ettiler." dedi.
"Kudüs ile ilgili olduğunu ve Kudüs kelimesinin uygun olmadığını söylediler"
Sabah saat dokuzdan üçe kadar bütün baskı ve tahakkümlerin uygulandığını söyleyen Gündoğdu, "Sonradan komisyon uygun görmedi dediler. Programın içeriğinde iki tane şiir bir tane de çocuk korosu vardı. Okul yönetimi tarafında gerekçe olarak Kudüs ile ilgili ve Kudüs kelimesinin uygun olmadığını söylediler. 'Kudüs kelimesi çıkarıp da Karacabey'i mi yazalım.' Şiirin adı Kudüs'tür. Şu ana kadar Filistin'de 18 binden fazla şehit var. Bizler artık rakamlarla konuşuyoruz. Bizim bir çocuğun parmağı kanadığı zaman içimiz parçalanırken orda insanlar ölüyor." diye belirtti.
"Program iki şiir bir koro, süresi 12 dakikadır"
Çok basit bir program yapmaya çalıştıklarını belirten Gündoğdu, "İki şiir bir koro, süresi 12 dakikadır. Bu nedenle altı saat boyunca baskı ve tahakkümle izin vermediler. Ben de bu programı yapmak istediğimi söyledim, çocuklar ve veliler bu program için hazırdılar. Okul yönetimi programın yapılmayacağını söyledi. Ben de gruba saat 13.40'ta programın yapılacağını söyledim. Geldiğimde sadece iki sınıf vardı. Müdür bey okul Whatsapp grubu haricinde diğer kişilere tek tek ulaşarak kimse programa katılmasın diye uyarmış. Programı saat 15.00'e aldık çünkü o saatte bayrak töreni vardı. Saat 15.00 olunca hiç kimse katılmadı." diye ifade etti.
"Öğretmen arkadaşlarımız programa müdürün baskısı nedeniyle katılmayacaklarını söylediler"
Gündoğdu, "Öğretmen arkadaşlarımız programa müdürün baskısı nedeniyle katılmayacaklarını söylediler. Ben de boş alana iki şiir bir çocuk korusunu sundum. Yerlere bıraktığımız oyuncaklar, ölen 8 binden fazla Filistinli çocuklar adına yapılan basit bir eylemdi. Çok basit bir eylemi bize çok gördüler. Kendim yasal haklarımı kullandım. Milli Eğitim Müdürlüğüne gittim. İdari soruşturma başlatıldı. Avukatla görüşerek adli soruşturma başlatacağım. CİMER'e başvurdum." diye konuştu.