Karacadağ eteklerinde bal hasadı (Özel Haber)

Diyarbakır’ın Karacadağ eteklerinde bal hasadı başladı. Birçok endemik bitki türüne sahip dağlık bölgede arıcılar bal hasadı yapıyor. Tecrübeli ekibiyle Karacadağ bölgesinde Bal hasadı yapan Cuma Tunç,"Hava şartları, iklim, güvenlik gibi her şartı değerlendiririz"dedi.

Karacadağ eteklerinde bal hasadı (Özel Haber)

M.Sıddık BİLGE

Diyarbakır'ın endemik bitki türlerine sahip florası zengin Karacadağ eteklerinde bal hasadı başladı. 

250’ye yakın endemik bitki türüne sahip Karacadağ sönmüş bir volkan. Çok sayıda şifalı bitki türüne ev sahipliği yapan Karacadağ, bal üreticilerinin uğrak noktası. Kış mevsimi sert geçen bölgede baharın gelmesiyle birlikte arıcılar bu bölgeye akın eder. Bahar mevsiminde yılın ilk bal hasadı burada yapılır. Daha sonra Doğu Anadolu’nun daha serin yaylalarına geçilir.  Bal üreticileri Temmuz sonuna doğru bu bölgede de bir hasat daha yapar. 

Tecrübeli ekibiyle Karacadağ bölgesinde Bal hasadı yapan Cuma Tunç, "Önce usta biri kovandan peteği alır. Sonra çadıra gelen balda sır alan da tecrübeli biri olur. Makineye gittiğinde peteği kırmadan balı süzmesi gerekiyor. Bu esnada bölgedeki florayı takip ederiz. Hava şartları, iklim, güvenlik gibi her şartı değerlendiririz" dedi.

Tunç, "Biz 150 veya 200 TL altında bal satamayız. İşlem gördükten sonra bal raflarda ucuza satılıyor. Ama ne kadar gerçek bal olduğundan biz arıcılar olarak emin değiliz. Karacadağ bölgesinde endemik bitki fazladır. Rakımı yüksektir. Burada üretilen balların nem oranı düşüktür. O yüzden tüketici her zaman tercih ediyor. Bir haftaya kadar dağın zirvesinde geven ve kekik çıkacaktır. En verimli balımız o zaman çıkacaktır. Çünkü orada hem rakım yüksek hem de nem düşük" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER