Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, sağlıklı bir yaşam için kişisel hijyenin önemli olduğunu aktararak toplu yaşam yerlerinde enfeksiyon hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri İLKHA muhabirine anlattı.
Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Temizlik imandandır.' Hadis-i Şerifini hatırlatan Sılay, temizliğin önemine vurgu yaptı.
Sılay, "Özelikle çok sorulan konulardan biri olan hijyen konularına girmek istiyorum. Genel hijyen denilince en az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak yıkama. Özellikle günde 5 defa abdest şeklinde bunun yapılması çok önemlidir. Tırnakların düzenli olarak her hafta kesilmesi. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Kurulama kısmı da önemli yoksa mantar gelişebiliyor. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak en önemli konuların başındadır. Bunların bazılarına dikkat etmiyoruz ya da ellerimizi sabunlarken süresini kısa tutabiliyoruz. En önemli şey pratik olarak tembellik yapmamak gerekir. Kişisel hijyen uygulamaları başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere vücut temizliği, burun ve kulak temizliği, ayak ve el temizliği olarak kategorize edebiliriz." dedi.
"Temiz, içilebilir suya mutlaka ulaşabilmek önemlidir"
Temiz ve içilebilir suyun çok önemli olduğunu vurgulayan Sılay, konuşmasının devamında şunları aktardı:"İyi hijyen uygulamaları dediğimiz GHP, (iyi hijyen uygulamaları) gıda üretim tesislerinin hijyenik tasarımı ve yapılandırılması, temizleme ve dezenfeksiyon yöntemlerini, gıda işlemede gıdaların mikrobiyal kalitesi, her işlem basamağının hijyenik operasyonu, personel hijyeni gibi uygulamaları içeren bir sistemdir. Tabi ki bunları bakanlıklarımız denetliyor. İyi bir hijyen uygulamasında lütfen şunu akıldan çıkarmayalım. Temiz, içilebilir suya mutlaka ulaşabilmek önemlidir. Soyunma odasında, tuvaletlerde, veya tehlikeli maddelerin kullanıldığı yerlerde asla bir şey yemeyin. Ellerinizi ve vücudunuzun kimyasal maddelere maruz kalan bölümlerini düzenli olarak yıkayın ve günlük duşlarınızı yapın."
"Elin su ile buluşması ve temizlenmesi en doğal alışkanlığımız olmalıdır"
Hijyen maddeleri neler olduğuyla ilgili de bilgi veren Sılay, "Kişisel hijyen ürünleri başta sabun olmak üzere şampuan, kolonya, vücut losyonu, pamuk, bone, dezenfektan, parfüm, galoş, maske ve ıslak mendilleridir. Bunların hepsi kullanılıyor. Ama bana sorarsanız en önemlisi su yani elin su ile buluşması ve temizlenmesi bu aslında en doğal ve bizim de medeniyetimizden gelen alışkanlığımızdır. Hijyen çeşitlerine gelince hijyen çeşitleri, ağız ve diş hijyeni, el hijyeni, saç hijyeni, ayak hijyeni, deri hijyeni, tırnak hijyeni bunların hepsi çok özen ile dikkatle bakılması gerekiyor."
"İş hijyeni uygulamalarına çok dikkat etmelidir"
İş hijyeni prensipleri hakkında da Sılay, "İşyerlerimiz ve birçok iş insanımız var. Onlara tavsiyem iş hijyeni uygulamalarına çok dikkat etmeleridir. İş yeri ve çevresi ile ilgili tehlikelerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, kontrol altına alınması ve eğitimler çok kritiktir." ifadelerine yer verdi.
Son olarak kişisel temizlik uygulamaları hakkında da uyarılarda bulunan Sılay, "Kişisel temizlik uygulamalarında lütfen kişisel hijyenimize dikkat edelim. Saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki öncesi ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini bunun en başındadır. Tabi ki en önemli nokta Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dediği gibi 'Temizlik imandandır.' diyoruz. Mutlaka abdestimizi alıyoruz. En kritik noktalardan birisi bilindiği gibi 1400 yıldır kullanılan misvakın mutlaka kullanılması ve bu şekilde hem sünnet sevabımızın hem de sağlıklı bir yaşama devam etmemiz anlamına gelir." diye konuştu.