Mide Kanseri ve Risk Faktörleri

Op. Dr. Musluh Hakseven, tütsülenmiş gıdalar ve sigara kullanımının mide kanseri riskini artırdığını, erken teşhisin önemini vurguladı.

Mide Kanseri ve Risk Faktörleri

Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, mide kanseri ve nedenleri hakkında önemli bilgiler verdi.

"Füme ve tütsülenmiş gıdalar, tuzlanmış balık, et ve salamura sebze tüketenlerde mide kanseri daha sık görülür. Kurutulmuş etlerde bol miktarda nitrat bulunur. Çok sebze ve meyve yemek mide kanseri için koruyucu olabilmektedir. Mide kanseri riski sigara kullananlarda iki katına çıkmaktadır" dedi.

Op. Dr. Hakseven, mide kanseri belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini belirtti. Bazı bireylerde mide kanseri gelişiminin çok yavaş bir süreç olduğunu ve yıllar boyunca herhangi bir şikayet ortaya çıkmayabileceğini vurgulayan Hakseven, erken evre mide kanserlerinde mide ülserine benzer belirtiler görülebileceğini söyledi. Hakseven, mide kanseri belirtileri arasında 'öğünler sırasında erken doyma, yutma problemleri, öğün sonrası aşırı şişkinlik, sürekli geğirme isteği, mide yanması, geçmeyen hazımsızlık, mide ağrısı, göğüs kemiği üzerinde ağrı ve kanlı kusma' gibi şikayetlerin olabileceğini belirtti.

50 yaş üstünde mide kanseri riskinin arttığını ve bazı ırklarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Hakseven, “Füme ve tütsülenmiş gıdalar, tuzlanmış balık, et ve salamura sebze tüketenlerde mide kanseri daha sık görülür. Kurutulmuş etlerde bol miktarda nitrat bulunur. Çok sebze ve meyve yemek mide kanseri için koruyucu olabilmektedir. Sigara kullananlarda mide kanseri riski iki katına çıkmaktadır. Özellikle mide-yemek borusu birleşiminde kanser oluşabilir. Fazla kilolu olmak ile mide kanseri arasında kesin olmayan bir ilişki vardır. Daha önce mide operasyonu geçirenlerde mide kanseri gelişme riski daha fazladır. B12 vitamin eksikliğine bağlı pernisiyöz anemi olan kişilerde mide kanseri daha sık gelişebilir. A kan grubuna sahip insanlarda daha fazla mide kanseri bildirilmiştir. Kalıtsal meme kanseri genleri BRCA1 veya BRCA2 mutasyonlarını taşıyan kişilerde daha yüksek mide kanseri riski olabilir. Mide, bağırsak, burun, akciğerler ve idrar kesesinde polipleri olan hastalarda daha sık mide kanseri görülür. Geçirilmiş EBV enfeksiyonu öyküsü olan bazı mide kanseri vakaları vardır. Kömür, metal ve kauçuk endüstrilerindeki işçilerin mide kanseri riski daha yüksektir. Kronik atrofik gastriti olan hastalarda zamanla mide kanseri gelişebilir" dedi.

Mide kanserinin genellikle basit problemlerle karıştırılabileceğini belirten Hakseven, "Bu şikayetler daha farklı ve basit problemlerin belirtileri ile karıştırılabilir. Ancak mide kanseri açısından riskli bireylerde özellikle yutma ve yutkunma problemleri varsa ileri tetkik ve araştırma gereklidir. Hastalar yukarıda bahsettiğimiz belirtilerle başvurduğunda öncelikle detaylı bir anamnez alarak işe koyulmaktayız. Hastanın ayrıntılı hikayesi tamamlandıktan sonra muayeneye geçeriz. Fizik muayenede erken dönemde herhangi bir bulgu ile karşılaşmayabiliriz, ancak hastalığın evresine göre çeşitli muayene bulgularına rastlayabiliriz. Sonrasında kan tetkikleri, endoskopi, tomografi, PET CT gibi ileri tetkiklerle hastalığın klinik evresi belirlenir. Mide kanseri tedavisi kanserin evresine göre multidisipliner tümör konseylerinde tartışılarak, hasta için en doğru şekilde planlanır. Kanser tedavisinin temeli cerrahidir. Erken evrede direkt cerrahi yapılabilirken, ileri evrede kemoterapi gibi sistemik tedavi modalitelerini kullanmaktayız. Laparoskopik cerrahi uygulamalar, açık cerrahiye göre hastanın ameliyat sonrası hızlı iyileşmesi ve hayata hızlı karışabilmesi gibi avantajlara sahiptir. Laparoskopik cerrahi esnasında karın içi tüm bölgeler açık cerrahiye oranla çok daha iyi değerlendirilebilir" dedi.

Son olarak, 50 yaş üstü kişilerin şikayetleri olmasa bile tarama amacıyla üst endoskopik değerlendirme yaptırmasını öneren Hakseven, "Dirençli şikayetlerin dikkate alınması gerekmektedir. Erken tanı konulan bir mide kanseri, her kanserde olduğu gibi tamamen tedavi edilebilir. Hastanemizde mide kanseri cerrahisini standart olarak laparoskopik planlıyoruz, ancak gereken vakalarda açık cerrahiyi de uygulamaktayız" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER