Kış aylarında sıkça karşılaşılan nezle ve gribe bağlı öksürüklerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Bayram, öksürük şuruplarının kesinlikle doktor tavsiyesi dışında kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Özellikle balgamlı ve enfeksiyona bağlı öksürüklerde öksürük kesici şurup kullanmanın balgamın akciğerden atılamamasına ve durumun daha da kötüye gitmesine neden olabileceğini belirtiyor.
Ayrıca, nezle ve gribe bağlı öksürüklerde kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya gibi bitki çaylarının tüketilmesinin önemine değiniyor.
Öksürüğü hafifletmek için zencefil, karanfil, bal ve limon karışımından oluşan çayın faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, bu çaylara bal eklenmesinin bağışıklık sistemini güçlendireceğini ifade ediyor. Son olarak, C vitamini içeren kış meyvelerinin tüketilmesinin öksürüğü rahatlatabileceğini ve bağışıklık sistemini destekleyebileceğini söyledi.