Sağlıklı ve dengeli beslenmenin Ramazan ayındaki önemine dair Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Zehra Göktaş Asrak, yaptığı açıklamada, iftar ve sahur sofralarında dikkat edilmesi gereken konuları değerlendirdi.
Asrak, "İftar ve sahur arasında en az iki litre su içmeliyiz. Oruç, on bir ay boyunca nefsimizi kontrol ettikten sonra bir ay boyunca midemize ve nefsimize mola verme anlamına gelir. Sahurda hafif ve protein ağırlıklı beslenmeli, iftarda ise ani bir yüklenmeden kaçınıp iftar sonrası en az otuz dakika hareket etmeli ve en az iki litre su içmeliyiz" dedi.
Asrak ayrıca, iftarda mideye aniden yük oluşturmamak için su ve çorba ile iftarı açmanın önemine vurgu yaptı. Sahurda ise yağlı, baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, gün içinde tok kalabilmek için protein ağırlıklı beslenmeyi önerdi.
Ramazan ayında su içme konusunda da uyarılarda bulunan Asrak, susama hissinin su kaybından değil, vitamin ve elektrolit eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Bu nedenle, özellikle Ramazan ayında su içmek için susama hissini beklemenin yanlış olduğunu belirten Asrak, gün içinde oluşan elektrolit kaybını dengelemek amacıyla iftar ve sahur arasında en az iki litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.