Bu erken çiftleşme sonucunda, henüz gelişimlerini tamamlamamış yavrular dünyaya geldi. Ancak erken doğan ve gelişimini tamamlayamayan yavruların uçma yetenekleri gelişmediği gibi çeşitli hastalıklara da yakalanma riski arttı.
Sivas Güvercinlerini Araştırma Geliştirme Koruma Derneği Başkanı Haluk Karyağdı, iklim değişikliğinin güvercinler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, özellikle erken çıkan yavruların neslinin tehlikeye girdiğini ifade etti. Normalde güvercinlerin tüy değiştirme mevsimi sırasında uçurulmadığını belirten Karyağdı, iklim değişikliği nedeniyle bu dönemin değiştiğini ve bu durumun güvercinlerin performansını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Ayrıca, sağlıklı nesillerin oluşabilmesi için sağlıklı yavruların önemli olduğunu vurgulayan Karyağdı, erken doğan ve sağlıksız yavruların, gelecekteki nesillerin sağlığını da etkilediğini belirtti.
Güvercinlerin bu hava değişimlerine uyum sağlamakta zorlandığına dikkat çeken Karyağdı, bu durumun güvercin yetiştiricilerini ve sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. Sonuç olarak, iklim değişikliği güvercinlerin yaşamını ve üreme alışkanlıklarını derinden etkiliyor, bu da güvercin yetiştiriciliği ve sektörü için ciddi bir tehdit oluşturuyor.