Sivrisineklerle Mücadelede Ekolojik Koşullar önemli

Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, sıcaklıkların sivrisinek üremesini artırdığını belirterek, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hızla artabileceğine dikkat çekti.

Sivrisineklerle Mücadelede Ekolojik Koşullar önemli

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, sivrisineklerin üremesine zemin hazırladığını belirtti. Özellikle yaz aylarına doğru artış göstermesi beklenen sivrisinek sayısının, zamanında alınacak önlemlerle kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Sivrisineklerin, sıcak hava nedeniyle üremeye devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Satar, “Yaz mevsiminde sivrisinek popülasyonunun artışını engellemek için şimdiden müdahale edilmesi gerekiyor. Özellikle larva döneminde yapılacak mücadeleler, daha etkili sonuçlar verebilir. Ancak bu mücadelenin, bölgenin ekolojik özelliklerine göre özelleştirilmiş yöntemlerle yapılması gerektiğini unutmamalıyız" dedi.

Sivrisineklerin sadece rahatsızlık yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda sıtma, dang humması ve Zika virüsü gibi ciddi hastalıkların yayılmasına da neden olduğunu belirten Prof. Dr. Satar, bu sebeple sivrisineklerle mücadelenin yıl boyunca sürmesi gerektiğini ifade etti. “Özellikle kışın, kapalı alanlarda biriken su birikintileri, menfezler, ahırlar ve tıkanmış oluklar, sivrisineklerin üremesi için uygun alanlar oluşturuyor. Bu noktada doğal avcılar olarak görev yapan örümcekler, kurbağalar, bazı kuşlar ve balık türlerinin yaşam alanlarını koruyarak da dolaylı yoldan mücadele edebiliriz” dedi.

Sivrisineklerle mücadele konusunda bölgesel farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Satar, Marmara Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında aynı stratejilerin uygulanmasının verimli olmayacağına dikkat çekti. "Bölgenin ekolojik koşullarına uygun çözümler geliştirilmesi, başarı oranını artıracaktır" şeklinde konuştu.

Sivrisineklerin, sadece insanlara değil, besi hayvanlarına ve evcil hayvanlara da hastalık taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Satar, bu tehditlere karşı doğrudan ve dolaylı müdahalelerin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER