Toplumda yapılan yanlışlardan biri de teknolojik aletlerin bilinçsiz kullanımı olduğunu ifade eden Yılmaz, bilinçli kullanıldığı taktirde teknolojinin fayda sağlayacağını vurguladı.
Telefon kullanma yaşının 2-3'e kadar düştüğünü dile getiren Yılmaz, çocuklarımızın teknolojiyle çok küçük yaşlarda tanıştığını ifade etti. UNESCO'nun tüm dünya genelinde okullarda cep telefonu ve buna bağlı olarak tabletin, dijital ekranın yasaklanması noktasında tavsiyelerde bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, telefon ve tabletlerin kullanılmadığı okullarda başarının arttığına dikkat çekti.
"Toplum olarak teknolojiyi bilinçli kullanmıyoruz"
Telefon ve tablet kullanım yaşının çok düştüğüne vurgu yapan yılmaz, "Teknoloji şuan hayatımızın her alanına girmiş durumda ve teknolojinin girdiği alanlardan bir tanesi de eğitim. Akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı tahtalar şu an eğitim alanlarında kullanılıyor. Teknoloji aslında güzel bir şey ama bunu bilinçli kullandığımız sürece güzel bir şey. Akıllı telefon, tablet veya akıllı tahtayı bizler bilinçli bir şekilde kullanabilirsek bize fayda sağlayacaktır. Toplum olarak biz teknolojiyi bilinçli olarak kullanmıyoruz maalesef. Şuan itibariyle hem telefonlarda hem tabletlerde kullanım yaşı o kadar düşmüş durumdaki 2-3 yaşında çocuklara akıllı telefonu veriyoruz 5-6 yaşında çocuklara tabletleri veriyoruz; yani burada çocuklara aslında biz fayda yerine zarar veriyoruz bunları çocuklar ellerine vererek. Eğitimde elbette teknolojiden faydalanmak gerekecek ancak ne kadar oranda faydalanmak gerekecek buna bakmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Teknolojiyle çok küçük yaştan itibaren tanışıyoruz"
Çocuklarımızı teknolojiyle çok küçük yaşta tanıştırdığımıza dikkat çeken Yılmaz, "Şu an itibariyle silikon vadesinin çalışanları yani bütün teknolojinin ana kaynağının çıktığı yerdekiler, çocuklarını şu an 'wonder for schol' dediğimiz teknolojiden, akıllı telefondan ve tabletten uzak okullarda okutuyorlar. Düşünülmesi gereken bir şey bu; bizdeyse tam tersine biz maalesef eğitim noktasında çocuklarımıza tahta, tablet ve telefonun en yüksek modelini en kalitelisini vererek onları teknolojiyle çok küçük yaştan itibaren tanıştırmaya başlıyoruz. Faydalı alanlarda kullanabilirsek tabii ki daha iyi olur ama biz bunu farklı alanlarda kullandığımızda ise zarar görmüş oluyoruz. Bu akıllı telefonlara ve tabletlere de maalesef bu noktadan bakmak gerekiyor, bu şekilden değerlendirmek gerekiyor. Bu hususta öğrencilerimiz, velilerimiz ve büyüklerimize aynı zamanda okula giden öğrencilerimize tavsiyem bu hususta dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu.
"Zararlı alışkanlık artık teknoloji bağımlılığı oldu"
Çocukların teknolojiden uzaklaştırıp sosyal hayata adapte edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Özellikle İngiltere'de bir çalışma yapılmış ki birçok batı ülkelerinde de bu çalışmalar yapılmıştır. Öğrencileri artık akıllı telefonlardan uzaklaştırıp onlara bir yasak getirerek çalışmalarını kanalize etme adına bir kaç okulda faaliyetler yapılmış, bakmışlar ki başarının arttığını görmüşler UNESCO'da Bundan dolayı zannediyorum çocukları akıllı telefonlardan uzaklaştırıp onları sosyal hayata adapte etme adına çalışmalar yapılması noktasında tavsiyelerde bulunuyor. Biz de çevremize baktığımız zaman maalesef gençliğin otobüste giderken yada yolda giderken hep ellerinde bir telefon ve telefondan devamlı bir uğraşıyorlar. Parkta otururken bir etrafı seyretme değil de devamlı ellerinde telefonla bir meşgale, dolayısıyla zararlı alışkanlıkları biz önceden sayarken kumardır vesaire bunları söylerken artık şu an zararlı alışkanlıklardan maalesef teknoloji bağımlılığı da işin içerisine girdi." dedi.
"Ağaç yaş iken eğilir"
Çocuklarımızı küçük yaştan itibaren teknoloji ve bağımlılık konusunda eğitilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz. "Bunu tekrar söylüyorum faydalı anlamda kullanabilirsek evet telefonu bir iletişim aracı olarak kullanabilirsek ve belli zamanlarda kullanabilirsek sıkıntı yok. Efendim her alanda her saniye her dakika her saat elimizden düşürmesek devamlı telefonla meşgul olduğumuz zaman içerisinde maalesef çocuklarımızın algılama süreçleri azalıyor. Algılarımız maalesef her geçen gün geriye gidiyor ve dolayısıyla öğrenme noktasında öğrencilerimiz sıkıntı çekiyorlar. Benim tavsiyem evet kullanacaklarsa okullarda belki bir yere getirip teslim ederler iletişim aracı olarak veya ondan sonra alır götürürler. Mutlak surette çok dikkat edilmesi gerekiyor yani nasıl kullanılması ile ilgili bir eğitim veya bir seminer verilir bunun bu şekilde mutlaka öğrencilere anlatılması gerekiyor. Hani 'ağaç yaşken eğilir' diye bir atasözümüz var. Biz maalesef ilk etapta daha yani çocuk yaştan itibaren çocuklarımızı bu akıllı telefonla tanıştırıyoruz. Burada öncelikle aile büyüklerine düşen şey yani biraz daha hassas olmaları dikkat etmeleri bu özellikle küçük yaştan itibaren çocuklarımızı akıllı telefonlardan uzak tutmaları gerekiyor. Vermesinler mümkün mertebe işte efendim daha farklı bir şekilde okuldan iletişime geçeceklerse okulun telefonu kullansınlar. Yani bir aynı zamanda yine yapılacaksa da çok biraz da sınırlama getirerek İşte bu hususta bilinçlendirme yaparak aileler ve aile büyüklerine bir sorumluluk yüklenmesi gerekiyor." ifadelerine yer verdi.