Türkiye'deki Deprem Hareketliliği Artıyor: Uzmanlardan Uyarılar

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'deki artan deprem hareketliliğine dikkat çekerek, özellikle Kuzey Anadolu Fayı ve Helen-Kıbrıs Yayı'nda büyük depremler olabileceğini belirtti. Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ise 7.5 büyüklüğünde sarsıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Depremler, fayların enerji biriktirdiğini gösteriyor.

Türkiye'deki Deprem Hareketliliği Artıyor: Uzmanlardan Uyarılar

Son dönemde Türkiye’de artan deprem hareketliliği, uzmanların endişelerini beraberinde getiriyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Kuzey Anadolu Fayı ve Helen-Kıbrıs Yayı'nda büyük depremlerin beklendiğini vurgulayarak, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde 7.5 büyüklüğünde sarsıntıların yaşanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Görür, Türkiye’nin diri fay haritasındaki 485 aktif fayın, deprem riski açısından ülkeyi sürekli tehdit altında tuttuğunu belirterek, bu artan hareketliliğin büyük bir felakete yol açma potansiyeline dikkat çekti. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu ve Helen-Kıbrıs Yayı’ndaki gerilim birikiminin büyük deprem riskini artırdığını kaydetti.

Marmara ve Akdeniz’de Artan Depremler

Geçtiğimiz günlerde Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ard arda depremler meydana geldi. 21 Aralık’ta Avcılar'da 3 büyüklüğünde bir deprem kaydedilirken, aynı tarihlerde Marmara Ereğlisi açıklarında 3.5 büyüklüğünde bir diğer sarsıntı oldu. Akdeniz’de ise 4.1 ve 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha gerçekleşti. Bu artış, bilim insanlarını daha dikkatli olmaya sevk etti.

Büyük Depremler Bekleniyor

Prof. Dr. Görür, Helen-Kıbrıs Yayı’ndaki fayların geçmişte 8 büyüklüğüne kadar deprem üretebildiğini hatırlatarak, burada da büyük sarsıntıların olabileceğine dikkat çekti. Marmara Denizi’nde yer alan Adalar ve Kumburgaz faylarındaki stres birikiminin de büyük depremler için potansiyel taşıdığını vurgulayan Görür, bu fayların şu anda "kilitli" olduğunu ve enerji biriktirdiğini ifade etti. “Bu küçük depremler, fayların hareket halinde olduğunu ve stres biriktirdiğini gösteriyor,” dedi.

Hazırlıklar Şart

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Görür, Akdeniz ve Marmara’daki hareketliliğin doğal bir süreç olduğunu ancak bu durumun ciddi hazırlık gerektirdiğini vurguladı. Deprem riski karşısında alınacak önlemler ve yapılan hazırlıkların büyük önem taşıdığına dikkat çeken Görür, “Levha sınırlarında meydana gelen hareketler, özellikle dalma-batma zonlarında, büyük depremleri tetikleyebilir” diyerek, toplumun ve yetkililerin risklere karşı hazırlıklı olmalarını önerdi.

Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan milyonlarca vatandaş, olası büyük bir depreme karşı nasıl bir hazırlık yapılması gerektiğini sorgulamaya devam ederken, uzmanlar bu tür uyarıların ciddiyetle dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER