2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacak.
17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.
YKS sınavlara sayılı günler kala son kertede neler yapılması gerektiğini İLKHA muhabirine değerlendiren Psikolog Senanur Erikgenoğlu, yeni konular çalışmak yerine daha önceden çalışılan konuları son bir haftada pekiştirmenin daha çok faydalı olacağını belirtti.
"Uyku dengesizliği aynı zamanda kaygı seviyesini de yükseltecek"
Sınava bir hafta kala öncelikle yapılmaması gerekenlerri belirten Erikgenoğlu, "Uyku düzeni ve dengesizliğine dikkat edelim. Son haftadır daha çok çalışmalıyım gece geç saatlere kadar çalışmalıyım. Bu düzen uyku düzeninizi bozacaktır ve günü dikkat dağınıklığını yaşamanıza sebep olacaktır. Uyku dengesizliği aynı zamanda kaygı seviyenizi de yükseltecek ve sınava olumsuz yansıyacaktır. Uykunuzu diğer günlerde olduğu gibi düzenli bir şekilde gerektiği miktarda almamız gerekiyor. Özellikle gece geç saatlere kadar ders çalışmamayı dikkat etmek gerekiyor." dedi.
"Sağlıklı kafa sağlıklı vücutta olur"
Beslenmeye dikkat etmek gerektiğini belirten Erikgenoğlu, "Sağlıklı kafa sağlıklı vücutta olur. Eğer beslenmemize dikkat etmezsek sınav günü belli rahatsızlık yaşanabilir. Aynı zamanda dikkat dağınıklığı da yaşayabiliriz. Kendimizi daha dingin hissedeceğimiz zihnimizi ve bedenimizi dinlendireceğimiz aktiviteler bulunmalıyız. Bedeni yoracak aktivitelerden kaçınmalıyız. Çünkü zihinsel ve bedensel yorgunluk insanı geriye düşürecektir. Hem kendinizin, bedeninizin ve zihninizin dinlendirecek aktivitelerde bulunmak kaygı düşüncesini düşürecektir." şeklinde konuştu.
"Son haftalarda düşen netlere çok önem vermeyelim"
Erikgenoğku, "YKS öğrencilerinin çoğu son haftalarda deneme sınavlarındaki netleri düşer. Çünkü sınava verdiğiniz değerlerden dolayı ve sınava yaklaştığınız zaman kaygı düzeni artıyor bu nedenle deneme netlerine yansıyor. Son hafta düşen netlerde çokta önem vermeyelim. Geçmiş zaman pişmanlıklarımızın geride bırakalım. Zamanı geri alamayız. Sınav anında kaygıyla baş etmemiz ve onu kontrol altına almamız için bu tarz düşünceleri kafamızdan atmamız gerekiyor." diye belirtti.
"Yeni deneyimler kaygıyı artırır"
Son bir haftalık dönemde sosyal destek kaynaklarına başvurmanın oldukça önemli olduğunu söyleyen Erikgenoğlu, "Aileniz arkadaşlarınız sevildiğiniz değer gördüğünüz ortamlarda bulunmanız kaygı seviyenizi düşürecektir. Yeni konular çalışmak yerine daha önceden çalıştığınız konuları son bir haftada pekiştirmek daha çok faydalı oluyor. Yeni konular eklemek yerine eski konuları pekiştirebilirsiniz. Alışılmışın dışında deneme yöntemleri denemeyin. Bugüne kadar alıştığınız bir sistem var. Yeni bir şeyler kaygıyı artıracak şeylerdir. Çünkü yeni deneyimler kaygıyı artırır. Sınav anında kaygımızı yok etmek için alışılmış düzende gitmek gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)