Kavurucu yaz aylarında az su tüketiminin birçok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Sıcak havanın insan vücuduna olan etkisi nedeniyle günlük sıvı tüketiminin normal zamanlara göre çok daha fazla olması gerektiğini belirten Doktor Nas, çok fazla güneş ortamında kalınmaması halinde bir kişinin günde en az 2-3 litre su tüketmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle böbrek, şeker gibi kronik hastalığı bulunan hastaların yaz aylarında daha fazla su tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Nas, bu hastaların mümkün olduğunca sıcak havadan kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.
Az sıvı tüketiminin birçok hastalığa neden olabileceği uyarısında bulunan Nas, zorunlu haller dışında sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade etti.
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas
"Yaz aylarında ön plana çıkması gereken şey su tüketimidir"
Kişilerin gereksinimlerine göre sıvı tüketimlerinin de değişebildiğini ifade eden Nas, "Yaz aylarındayız. Özellikle bölge şartlarında çok yüksek sıcaklık derecelerine ulaşan günlerle karşı karşıyayız. Bu durumda ön plana çıkması gereken şey su tüketimidir. Su tüketimini belirleyen faktörler kişinin aktivitesi, gün içerisindeki iş ortamı, iş gücü gereksinimi, kişinin yaşı, beden kitle endeksi, dışarda geçirilen süre, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar kişinin gün içerisindeki sıvı gereksinimi değiştirebilir." dedi.
"Hastalar sıcak havadan kaçınmalı"
Özellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalığı bulunanların yaz mevsiminde sıvı tüketimine çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Nas, şöyle devam etti:
"Bu hastalar mümkün olabildiğince dışardaki sıcak havadan kaçınması gerekir. Sağlıklı insanlara göre daha fazla sıvı tüketmeleri gerekir. Yine çalıştığı ya da bulunduğu ortamın nemli olup olmaması sıvı tüketim oranını etkileyebilecek seviyede olabilir bazen. Çok nemli ortamlarda bazen sıvı gereksinimi kuru ortamlara göre daha az olabilir. Beden kitle endeksi olarak hastanın çok fazla kilosunun olması sıvı kaybının daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz. Bu tür hastalar daha fazla su içmek zorundadırlar."
"Su tüketimi 4-5 litreye kadar çıkabilir"
Gün içerisinde çok fazla hareket halinde olan insanların da sıvı tüketimini ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayan Nas, "Kişiler güneş ortamında çok fazla kalmayacaksa günlük ortalama 2 buçuk veya 3 litre yaz aylarında su tüketmeleri yeterli olabilir ancak kişinin aşırı fiziksel aktivitesinin olması, hastalığının bulunması bu oranı daha da artırabilir. 4, bazen 5 litrelere kadar çıkabilir." diye konuştu.
Doktor Nas; meyve suyu, çorba gibi içeceklerin suyun yerini almasa da sıvı tüketimi açısından önemli olduğunu kaydetti.
"Az su tüketimi enfeksiyon, böbrek değerlerinde bozulmalara neden olabilir"
"Özellikle yaşlı, bebekler ve kronik hastalığı olanlar suyu az tükettiğinde vücutta hemen enfeksiyon, böbrek değerlerinde bozulmalar gelişebilir, baş dönmesi gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilir" diyen Nas, "Vücut direnci düştüğü için diğer hastalıklara daha açık hale gelebilir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalarda baş dönmeleri ve bunun sonucunda düşmeye bağlı kafa travmaları bile gerçekleşebiliyor." ifadelerini kullandı.
"Mümkünse çok dışarda olmamak gerekir"
Kadınlarda sıvı tüketiminin az olması idrar yolu enfeksiyonlara zemin oluşturduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas, son olarak şu tavsiyelerde bulundu:
"Ayrıca bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar böbrek hastalığıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Eğer mümkünse çok dışarda olmamak gerekir. Kişinin zorunluluğu yoksa özellikle sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında dışarda fazla zaman geçirilmemelidir. Bu saatler arasında dışarda olanlar ise başlarını açık renkle kapatabilecek bir şapka ile dışarda olabilirler.
Bu sürede sıvı tüketimini de artırmalarını tavsiye ediyoruz. Tuzlu yiyecekler su tüketimini artırır. Onun için yazın tuzlu yiyeceklerden kaçınmak lazım. Yazın kavun, karpuz, üzüm gibi meyvelerde yazın çok tüketiliyor. Bunlarda bazen sıvı ihtiyacını artırabiliyor. Bunda da aşırıya kaçmamak lazım."