Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş sürecinde son aşamaya gelindi. Yetkililer, araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırılması için son tarihin 30 Nisan 2025 olduğunu hatırlatarak, vatandaşları uyardı.
Akaryakıt alımında verilerin dijital ortamda güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayan UTTS, pompalarda plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesinin önüne geçiyor. Sistem sayesinde akaryakıt işlemleri, plaka bilgilerinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara iletilmesiyle gerçekleştiriliyor.
Kiralık Araçlar ve İşletme Taşıtları Kapsamda
Sistem kapsamında, işletme adına kullanılan ya da kiralama yöntemiyle edinilen tüm araçlar için 31 Ocak 2025 tarihine kadar UTTS kaydının yapılması, ardından ise en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar taşıtlara TTB cihazı takılması zorunlu hale getirildi.
Diyarbakır’da yetkili UTTS servisi olarak hizmet veren ve Darphane onaylı pasaport sahibi olan uzman usta Şeyhmus Şenyiğit, UTTS uygulamasının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede büyük önem taşıdığını belirtti. Şenyiğit, sistemin akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağladığını vurguladı.
“Sadece Yetkili Ustalar Montaj Yapmalı”
Sisteme kayıt yaptırması gerekenleri sıralayan Şenyiğit, "Araç kiralayan firmalar, şirketlerinde taşıt bulundurup bu araçların yakıt fişlerini gider gösteren işletmeler ve iş aracı kullanan tüm mükellefler UTTS sistemine geçmek zorundadır" dedi.
30 Nisan tarihine dikkat çeken Şenyiğit, montaj işlemlerinde yaşanabilecek yoğunluğa karşı vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Son güne kalmadan servis noktalarımıza başvurarak işlemlerini tamamlamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
UTTS cihazının montajında dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Şenyiğit, montaj işlemlerinin yalnızca Darphane tarafından yetkilendirilmiş, sertifikalı ve pasaport sahibi ustalarca yapılması gerektiğini belirtti. Diyarbakır’da bu kriterlere uyan çok sayıda servis olmasına rağmen, profesyonel olarak bu alanda hizmet veren sayılı nokta bulunduğunu dile getirdi.
Montaj Ücretsiz Yapılıyor
UTTS başvurusunun, "utts.gov.tr" adresi üzerinden firma kaydı yapılarak başlatıldığını anlatan Şenyiğit, “Firma bilgileri ve taşıtlar sisteme yüklendikten sonra, her araç için montaj kodu alınarak yetkili servislerde montaj ücretsiz şekilde yapılıyor. Hiçbir vatandaşın montaj işlemi için servis noktalarına ödeme yapması gerekmiyor” ifadelerini kullandı.
Yetkisiz kişilerce yapılan montajların hem güvenliği hem de sistem geçerliliğini tehlikeye atabileceğine dikkat çeken Şenyiğit, sadece sertifikalı yetkili servislerden hizmet alınması gerektiğinin altını çizdi.