Diyetisyen Mehtap Yakut Bağırmaz vücuttaki ödemin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Ödem, vücutta yüksek oranda su toplanmasıdır. En çok göz kapaklarında ellerde ve ayaklarda oluşur. Ödemin sebebi hastalık da olabilir kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, ve bazı hormonal bozukluklar özellikle tiroid hormonu bozukluğu da ödeme sebep olur.
Bu hastalıklar yoksa ödemin sebebleri ;
1- Hareketsiz yaşam: hareketsiz yaşam sonucu kan dolaşımı yavaşlar ve Buda metabolizmamızın yavaşlamasına neden olur ve vücutta ödem oluşur. Özellikle el ve ayak bileklerinde ödem oluşur.
2)Ani hava değişimi de ödeme neden olur.
3)Stres
4)Yorgunluk ve uzun süre ayakta kalmak
5)Aşırı sıcaklar
6) Hamilelik döneminde ödem oluşur.
7 ) Adet öncesi dönem.
8 )Aşırı tuzlu yiyecekler.
9 ) Fazla kilo
Peki ödem atmak için ne yapmalı: Doğru beslenerek ve hareket alışkanlığı kazanarak ödemi engelleyebiliriz. Yemeklerimizi daha az tuzlu yapmalıyız. Aşırı tuz içeren salamura ürünleri ve minarel içeren soda ve maden suyu kullanımına dikkat etmeliyiz. Şekerden uzak durmalıyız. Çünkü şeker aşırı su tüketimine neden olur. Böbreklerimiz fazla suyu süzemez ve su vücutta kalır yani ödem oluşur. Asitli yiyeceklerden uzak durmalıyız aşırı demli çay ve fazla kahve ve kafein den uzak durmalıyız. Bunun yerine su tuzsuz ayran ve bitki çaylarını tercih etmeliyiz. Karbonhidrat tüketimine dikkat etmeliyiz. Özellikle ara öğünlerde karbonhidrat yerine yoğurt ve kefir tüketebiliriz. Uyku da çok önemli yeterli ve kaliteli uyku da ödem atmaya yardımcı. İdeal kilo da önemli. Fazla kilo damarlara baskı yaparak dolaşımı yavaşlatır ve Buda ödeme neden olur. Posalı besinlerin tüketimi önemli. Kiraz- ananas gibi meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler ödem atar. Size ödem atmaya yardımcı bir tarif: 1 demet maydanoz ( saplarıyla) 2 salatalık, 1 orta boy havuçun suyunu çıkarıp daha sonra içine 1 çay kaşığı taze zencefil ekleyip günde 2 kere tüketebilirsiniz afiyet olsun. Berat ASLAN