Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor

Türkiye genelinde yüksek akaryakıt fiyatları, özellikle bireysel araç sahipleri ve taşımacılık sektörünü zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, belirli kriterler çerçevesinde hesaplanıyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatlarına Özel tüketim vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payları eklenerek nihai fiyatlar belirleniyor. 

Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açmaya devam ediyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan akaryakıt istasyonu yetkilileri ve araç sürücüleri, yeni yılla beraber akaryakıt fiyatlarına yeni bir zammın olmaması temennisinde bulundu.   

Akaryakıt fiyatları ne kadar yüksek ya da düşük olursa olsun kar oranlarının aynı olduğunu ifade eden akaryakıt istasyonu yetkilisi Emrah Karataş, fiyat artışlarından dolayı satışlarının bayağı düştüğünü belirtti.

"Satışlarımız eskisi gibi olmuyor"

Karataş, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek. Bu işe koyduğumuz sermaye ile aldığımız kar marjı arasında çok fark var. Akaryakıt fiyatları yükselse de düşse de kazancımız aynıdır. Ama şu anda akaryakıt fiyatları çok yüksek olduğu için müşterilerimiz azaldı ve satışlarımız eskisi gibi olmuyor. Neredeyse tüm istasyonlar bu durumdadır. Bazı insanlar yüksek akaryakıttan dolayı araçlarını kullanamaz hale gelmiş durumdadır. Hatta akaryakıtta yaşanan fiyat artışlarını olumlu karşılamıyoruz. Yeni yılla beraber akaryakıtın yükselmesini istemiyor, aksine akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Akaryakıt fiyatlarına zam yapılmamalı"

Yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı araçlarıyla bir yere gitmek zorunda kaldıklarında kara kara düşündüklerini belirten araç sürücüsü Yasin Taymur, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyoruz. Eskiden araç deposunu 600-700 liraya doldururken şu anda 2 bin 500 liraya doluyor. Hemen hemen yüzde 300'e varan bir artış var. Aracımızla bir yere gideceğimiz zaman kara kara gidecek akaryakıtı düşünmeye başlıyoruz. Bundan dolayı yılbaşından sonra akaryakıta ne kadar zam geleceğini düşünür hale geldik. Yetkililerden akaryakıt fiyatlarını eskisi gibi düşürmelerini bekliyoruz. Ama düşürmeseler de zam yapmamalarını istiyoruz." dedi.

"Asgari ücrete yüzde 30, vergilere yüzde 45 zam nasıl oluyor?"

Asgari ücrete yüzde 30 yapılırken vergilere yüzde 45 zam yapılmasına anlam veremediklerini söyleyen Mehmet İlbaş, "Mazotun litresini 45 liraya alıyorsak ve asgari ücreti 22 bin liraya karar vermişlerse hepimizin batacağı bir gerçektir. Eskiden 20 liraya 7 litre mazot alabiliyorken şu anda 300 liraya bile 7 litreyi alamıyorum. Bundan dolayı ne aracımızı eskisi gibi sürebiliyor ne de araç değiştirebiliyoruz. 2002 model aracıma trafik sigortası olarak 13 bin 500 lira ödeme yaptım. Asgari ücrete gelince yüzde 30 zam reva görülürken vergilere ise yüzde 45 zam yapıldı. Bu gidişat nasıl olacak? İsteğimiz akaryakıtın litre fiyatının 15-20 liraya inmesidir." şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER