Bayram geleneği

 

Kurban Bayramı nedeniyle 10 günlük tatil yapıldı. Kimi kavrulan kentten serin yerlere tatile gitti. Kimi ise geleneği bozmadı, memlekette kalıp kurbanını kesti, bayram ziyaretleri gerçekleştirdi.

Sonuçta herkes ne isterse onu yaptı.  Kurbanlar kesildi,  etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı, bir miktarda evde tüketilmek üzere buzdolabına konuldu.  İhtiyaç sahipleri kurban etine doydu diyebiliriz. Çünkü hali vakti yerinde olan herkes kestiği kurbanın etinin büyük bölümünü, hatta çoğunu yardıma muhtaç olan ailelere dağıttı.

Kırsal kesimde kurban kesme adeti sanki biraz daha fazladır.  Köylerde yaşayan vatandaşlar, az çok hali vakti yerindeyse mutlaka kurban keser. Köyde bayram geleneği daha fazladır. Önce bayram namazına gidilir ve kabristan ziyareti gerçekleştirilir. Bazı köylerde namaz çıkışı, bazı köylerde ise köy kahvesinde ya da ev ziyaretleri gerçekleştirilerek bayram kutlanır. Küçükler büyüklerin ellerini öper ve sevinçle bayram harçlıklarını alırlar.

 

Kırsal kesimde bayram geleneği hemen hemen hiç değişmez. Kırsalda yaşayanlar bu geleneğe daha çok bağlıdır. Bizde bu geleneği köyümüzde sürdürdük. Sabah namazı sonrası kabristan ziyareti gerçekleştirdik. Sonra büyüklerimizin elini öptük, küçüklerde bizim bayramımızı kutladı. Evler ziyaret edildi, bayram için hazırlanan yemekler yendi. Bu bayram geleneği umuyorum ki artarak devam eder.