ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMIN SAKINCALARI

Dünyada birçok ülke giderek teknolojik gelişim kaynaklı ortaya çıkan sosyal medya uygulamalarının getirdiği olumsuz durumların yaşanmaması ve etkilerinin kaldırılması için kısıtlamalara gidiyor. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojik araç ile gereçlerin hızla gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medya gibi kitle iletişim araçlarının oluşması ve kullanılması gün geçtikçe artan bir şekilde yoğun rağbet görüyor. 

Anne ve babaların çocukları ile sürekli iletişim halinde olma çabaları her yaş grubundan çocukların telefonlara sahip olmasına neden oluyor. Bu durumda beraberinde telefonlarda bulunan sosyal medya platformlarına çocukların kolayca erişebilmesine imkan tanıyor. 

Telefon gibi teknolojik cihazların yanlış kullanımına bağlı olarak genel olarak toplumsal yaşamda, özel olarak ise çocuklarda kültürel, ruhsal ve ahlaki yönden çeşitli bozulmaların yaşanmasına zemin hazırlıyor. Çocuk ve ergenlerde davranış, ahlaki ve kültürel yönlerden bozulmalar gibi olumsuz durumların yanı sıra anne ve babalardan edindikleri örf ve adetlerin terk edilmesine neden olarak toplumsal yaşamdaki kuralların yıkılmasına sebebiyet veriyor.

Sosyal medya gibi platformların çocuk ve ergenlerde yoğun biçimde kullanılması, okullarda eğitim ve öğretim gören öğrencileri olumsuz yönde etkilemesi ise en büyük sorunlardan birini oluşmasına neden oluyor.

Öte yandan telefonlar ile yaygınlaşan sosyal medya platformlarının, çocuk yaş gruplarında ve ergen yaş gruplarında günümüzde gittikçe artan bir düzeyde aile içi, akran topluluklarında ve toplumsal yaşamda iletişimlerin aksamasına, diyalogların kurulamamasına, sevgi ve saygı gibi temel durumların ortadan kaldırılmasına zemin hazırlıyor.

Sonuç olarak telefonlar ve sosyal medya araçlarının neden olduğu bu olumsuz durumların ortadan kaldırılması ve etkisinin azaltılması için birçok ülke çeşitli yasal düzenlemeler yapıyor. Son olarak ülkemizde de çeşitli düzenlemelerin yapılması çocuklarımızın faydasına olacaktır.