GAP’ın Güneydoğu için önemi

GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) hem sulama hem de enerji üretimi anlamında bölge için adeta can suyu anlamına geliyor.  proje alanı Dicle-Fırat Havzası ile Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili kapsamaktadır. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Adıyaman, Batman, Kilis, Siirt ve Şırnak illeri GAP kapsamındadır. Bu bölgeler Türkiye’nin yaklaşık yüzde 11’i kadardır.

Hem GAP projesi kapsamında su ile buluşan bölgelerdeki tarım arazileri, hem hükümetin destekleri hem de ileri teknolojik cihazlar sayesinde bölgede çiftçinin kaderi değişti. Toprak suyla buluştu. Suyla buluşan toprağa ileri teknoloji cihazları girdi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da çiftçiye mazot, gübre ve benzeri destekler verdi. Bölgedeki 20 yıl önceki tarımla şimdiki tarım anlamında dağlar kadar fark var.

22 Sulama barajının  bulunması bölgedeki tarımın ne denli önemli olduğunu göstermektedir.GAP ile Güneydoğu’daki tarımın değerlendirilerek gelir ve yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmiştir.  Bölgedeki tarım arazileri kıymetlendi. Ürün miktarı arttı ve ekilen ürün çeşitlendi. 

Kaliteli ve verimi artan ürün çiftçiyi sevindiriyor . GAP’ın kıymetini bilmemiz lazım. Gelecekteki olabilecek su sıkıntıları da düşünülerek yapılan GAP bölgeye adeta can olmuştur.  Hem GAP’ın hem de suyu kıymetini bilmeliyiz. Ve boş yere suyu ziyan etmemeliyiz.