Haccı Mebrurun Şartı
- 15-06-2023 00:59
- 04-08-2023 22:19
- 7
Hacc-ı mebrur nedir? Amellerin faziletçe en üstünü hangisidir? Kadınlar için cihâdın faziletlisi nedir? Hacc-ı mebrûrun şartı veyahut alâmeti...
Ayet-i kerimede buyrulur:
- “Orada apaçık alâmetler, İbrahim’in makamı vardır. Kim oraya girerse (taarruzdan) emin olur. Ona bir yol bulabilenlerin (gücü yetenlerin) Beyti hac (ve ziyaret) etmesi Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim küfrederse şüphesiz ki Allah âlemlerden ganî (müstağni)dir.” (Âl-i İmrân/97)
Rasûl-i Ekrem sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem buyurur. - “Kim hac (vazifesini) yapar da boş (ve fuhşa dair) söz etmezse anasından doğduğu gün (deki) gibi (günahsız olarak yurduna) döner.” (Buhâri)
AMELLERİN EN FAZİLETLİSİ HANGİSİDİR?
Gene buyurdular:
- “Haccediniz! Çünkü hac, suyun kiri yıkadığı gibi günahları arıtır. (et-Tergîb ve’t-Terhib)
Ebû Hüreyre radıyallahü anh anlatır, sallallahü aleyhi ve sellem efendimize;
- “Amellerin faziletçe en üstünü hangisidir?” diye sorulmuştu. Rasûl-i Ekrem hazretleri buyurdu:
-“Allah'a ve Rasûlü’ne imandır.” Sonra hangisidir, denildi.
- “Allah yolunda cihaddır.” Daha sonra hangisidir, denildi.
- “Hacc-ı mebrûrdur” buyurdu. (Buhâri)
KADINLAR İÇİN CİHÂDIN FAZİLETLİSİ NEDİR?
Mü’minlerin annesi Aişe radıyallahü anha, Rasûl-i Ekrem efendimize hitaben şöyle demişdi:
- “Ey Allah'ın Rasûl-i, biz kadınlar, cihadı, faziletçe işlerin en üstünü görüyoruz. Biz de cihad edemez miyiz?”
Rasûl-i Ekrem -sallallahü aleyhi ve sellem-:
-“Sizin için cihâdın faziletlisi hacc-ı mebrurdur.” buyurdu.
Hasan Basrî hazretleri şöyle der:
- Melekler hacıları karşılarlar. Deve üzerinde gelenleri selâmlar, at ve merkeb üstünde gelenlerle musâfaha ederler, yaya olarak gelenlerle de kucaklaşırlar.
Allah ondan razı olsun, Dekkâk radıyallah anh’ın rivayetine göre sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşdur:
- “Hangi Müslüman olursa olsun, sırf Allah yolunda savaşmak maksadıyla evden çıkar da daha harbe girmeden herhangi bir sûretle ölürse o şehiddir. Yine hangi Müslüman olursa olsun sırf hac ibadetini edâ etmek ve Kâbetullah’ı ziyaretde bulunmak maksadıyla evinden çıkar da, daha Kabe’ye varmadan ölürse Allah onu mutlaka cennete koyar.”
HACC-I MEBRÛRUN ALÂMETİ NEDİR?
Hacc-ı mebrûrun alâmeti; Hacının Kabe’den, dünyayı terkederek, ahirete rağbetle dönmesidir. Hacc-ı mebrûrdan dönen kişinin günahları affedilir, duası müstecabdır. Bu sebeble, hacdan dönen kişinin duasına mazhar olmak için çaba sarfetmek ve ondan günahların affı için dua etmesini istemek müstehabdır.
Hac etmek, malî vaziyeti müsaid ve buluğ yaşına giren ve aklî dengesi yerinde olan her Müslümana farzdır. İhmâl edildiğinde cezası vardır. Herhangi bir kimse haccın edâsını ihmâl ederse, sonra zaman gelir fakir ve yahud yaşlanıp hasta düşerse gene farz olan haccı ifâ etmek zorundadır.
Kişinin ömründe bir defa hac etmesi farzdır. Tekrar tekrar etmek ise müstehâbdır ve sevabı çok büyükdür. Hac hem mâlî hem bedenî bir ibadet olması bakımından pek faziletli bir ibâdetdir. Hacda Cenâb-ı Hakk’ın rızâsı vardır. Sonra hacda, bütün dünyadan kopup gelen Müslümanlar arasında meveddet, sevgi, samîmiyet zuhur eder, pek güzel kaynaşmalar olur. Zâhiren lisanları, ırkları, örf ve âdetleri ayrıdır ama kalbleri Allah'ın aşkıyla doludur. Bu sebeble birbirlerine karşı sevgileri çokdur. Birbirlerinin haklarına, hukuklarına saygılıdırlar. Sonra huşu ve tevazu üzere hac edenler, kendilerini Cenab-ı Hakk’ın huzurunda bilirler, edeblerini muhafaza etdikleri kadar, tefekkür kabiliyetleri artar ve dâimî Cenab-ı Hakk’ın huzurunda olmuş olurlar.
Cenab-ı Hak hac edenlerin kalblerini açar, gönüllerine zenginlik verir. Dikkat edersek bugün memleketimizde hayır işlerini yürütenler mükerreren hacca gidenlerdir.