KISSADAN HİSSE BİZİ TANIMAZ OLDUN
- 19-01-2023 03:18
- 04-08-2023 22:19
- 12
Bir Ramazân-ı Şerîf ayında türbesinin inşâsı sırasında bu işle meþgul olanlar, oruç olmaları sebebiyle kabri yanında ona kaşı lâzım olan edebi tam gösterememişlerdi.
Türbe inşâsında çalışan ustalar edebe uymayan şekilde ayaklarını uzatarak oturmuşlardı. Yine bir defâsında kabri yanında böyle ayaklarını uzatıp oturdukları sırada, Sâfî Efendinin rûhâniyeti kendi sûretinde gözüktü. Ayaklarını uzatıp oturanlara tebessüm edip, aralarından İbrâhim adındaki kimseye; "İbrâhim Bey! Artık sen büyüdün bizi tanımaz oldun." dedi. Hemen yerinden fırlayıp; "Aman efendim ben kimim ki sizi saymayayım." diyerek, ağladı.
Çok gözyaşı döktü. Sonra ayaklarına kapanıp affetmesini istedi. O böyle ağlayıp yalvararak affetmesini isteyince onu affetti. Kendinden öyle geçmişti ki, affedilince kendini toparlayabildi. Artık bu hâdiseden sonra türbenin yanına yaklaşırken tâ uzaktan ayakta durarak edep gösterirdi.
Bu menkıbeyi yazan müellif şöyle demektedir: Bunu anlatmaktan maksadım nefsin terbiyesi içindir. Allahü teâlânın sevgili kulu olan bir mürşid-i kâmil, yetişmiş ve yetiştirebilen bir rehber, mahâretli, mesleğinde mütehassıs bir doktor gibidir. Talebesinin ıslahı ve yetişmeleri için ne lâzım olursa, ona göre muâmele eder. Kimisine sert muâmele eder. Çünkü iltifat ona zararlıdır.
Bâzısına da yumuşak muâmele eder. Her talebe meşrebine, yaposına, huyuna göre terbiye edilir. Eğer bunun tersi yapılýısa, rehber ne kadar mâhir olursa olsun talebe onu herhangi bir sûretle inkâra kalkışır. Buna gücü yetmezse istikâmetine zarar verir. Güneş her meyveye ve bitkiye yapısýıa göre parlar. Meyve tatlı ise tadını, acı ise acılığını artırır. Mürþşd-i kâmiller de talebenin meşrebine, hâline bakıp ona göre yetiştirler.