Muaz Bin Cebel (r.a.)-4

PEYGAMBERİMİZİN MUAZ BİN CEBEL'E (R.A.) NASİHATLERİ

O, güzel konuşur, hikmetli sözler söylerdi. Güzel giyinirdi. Gençliği ve yakışıklılığı ile dikkat çekerdi Rasuli Ekrem (s.a.) Efendimiz de onu adeta bir iman en ve İslâm tebliğcisi olarak yetiştirmek istemişti. Bir gün Muaz'ı karşısına aldı, şu nasihatlarda bulundu.

"Ey Muaz! Sana Allah'tan korkmayı, Ona sığınmayı, doğru konuşmayı, verdiğin sözde durmayı, herkese selam vermeyi, iyi işler yapmayı, yetimlere merhamet etmeyi ve tatlı sözlü olmayı tavsiye ederim.

Daima Kur'an'la yaşamayı, ahiret hesabının korkusunu içinden çıkarmamayı herkese şefkatli olmayı her yerde ve hiç bir zaman Allah'ı unutmamayı ve her günahın peşinden tevbe etmeyi tavsiye ederim.

Ey Muaz! Allah'ı görür gibi ibadet et ve kendini ölmüş gibi bil! Daha mühim bir şey söyleyeyim: "Dilini tut!"

Her bir cümlesi birer hayat kandili olan bu öğütler bizlerin de hayatına ışık tutuyor elhamdülillah.

Muaz bin Cebel (r.a.) Peygamber mektebinde yetişmiş bir muallim olarak Mekke Medine, Şam, Yemen ve Filistin'e kadar gitmiş, ora halkına Kur'an'ı, İslâm ı öğretmiştir

Yemen hükümdarı, İslam'a girdiklerini açıklamak ve halkına İslâm'ı öğretecek bir muallim istemek üzere Medine'ye elçiler göndermişti.

İlim, edeb, nezaket ve her türlü güzelliğin kaynağı Peygamber (s.a.) Efendimiz ashabına dönerek: "İçinizdenizden hanginiz Yemen'e gider" buyurur. Hz. Ebubekir (r.a.) "Ben giderim Ya Resulullah" diye ayağa kalkar. Sevgili Peygamberimiz tekrar: "Hanginiz Yemen'e gider?" diye sorar. Bu sefer Hz. Ömer (r.a.) 'Ben giderim Ya Resulullah" der. Bir müddet sonra tekrar: "İçinizden Yemen'e kim gider'" buyurunca Muaz bin Cebel (r.a.) ayağa kalkar ve "Ya Resulullah ben giderim" der. Resul-i Ekrem (s.a.) Efendimiz "Ey Muaz bu vazife senindir" buyurur.

Sevgili Peygamberimiz Muaz'ı (r.a.) uğurlarken bir müddet beraber yürürler ve vedalaşırken:

"Muaz, Belki sen bu seneden sonra beni bir daha göremeyeceksin. Belki dönüşünde benim mescidime ve kabrime geleceksin. Sana bir dava getirilirse ne ile hükmedersin?" diye sorar. Muaz (r.a.): "Allah'ın kitabı ile" der. Ya onda cevabını açıkça bulamazsan? "Peygamberin sünneti ile." Ya onda da bulamazsan? "İctihad eder, anladığımla hükmederim." diye cevap verir. Sevgili Peygamberimiz "Elhamdülillah! Allah Resulünün elçisi, Resulünün rızasına uygun söyledi." diyerek memnuniyetim ifade eder ve Muaz'a (r.a.) 'Allah seni musibetlerden, insanların ve cinlerin şerrinden muhafaza eylesin" diye dua ederler.

Muaz (r.a.) Yemen de uzun müddet kalır. Sevgililer sevgilisinin dar-ı bekaya irtihalleri haberini Yemen'de iken alır. Sonra Medine'ye döner.

Hz. Ebubekir, Muaz'ı (r.a.) müşavere heyetine alır. Hz. Ömer (r.a.) devrinde de aynı vazifeye devam eder.

Suriye valisinin Kur'an'ı ve İslâm'ı öğretecek muallim istemesi üzerine Hz Ömer (r.a.), Resulullah (s.a.) zamanında Kur'an'ı ezberleyen Ubade ibnu's Samit'i (r.a.) Humus'a, Ebu'd Derda'yı (r.a.) Şam 'a, Muaz bin Cebel'i (r a) de Filistin'e gönderir. Orada İslâm'ın yayılmasına gayret ederler.

Muaz (r.a) Filistin de veba hastalığına yakalanır 640 tarihinde Kudüs ile Remle arasında Amvas köyünde 35 yaşlarında vefat eder.

Cenab-ı Hak'tan onun tebliğ ruhunu bizlerde de göstermesini ve şefaatlerine nail eylemesini niyaz ederiz. Amin.