RECEB-İ ŞERÎF, ALLÂHÜ TEÂLÂ'NIN AYIDIR

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: "Receb ayýnýn birinci günü oruç tutmak, üç senelik, ikinci günü oruç tutmak, iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak, bir senelik (günahlara) keffârettir, sonra her bir gün oruç tutmak ise bir aylýk (günahlara) keffârettir." (Süyûtî, el-Câmiu's-Saðîr)

"Eþhüru hurum" (haram aylar)dan olan Receb-i þerîf ayý, Þehrullah yani Allâhü Teâlâ'nýn ayýdýr. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çokça ilticâ etmelidir. Receb ayýnýn birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevabý verilir. Üçüncü günden sonraki her gün için birer ay, oruç sevabý verilir. Bu ay, Cenâb-ý Hakk'a mahsus bir ay olduðu için Zât-ý Ýlâhî'yi bildiren Ýhlâs Sûresi'ni çokça okumak lâzýmdýr.

Bilhâssa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa Ýhlâs-ý þerîf okumalý, tevhîd, istiðfâr ve salevât-ý þerîfeyi ihmal etmemelidir. Bu ayýn ilk gecesi, bir tesbîh namazý kýlýnmasý tavsiye olunur. Ayrýca Receb-i þerîfin ilk on gününde kýlýnmasý tavsiye olunan on rekâtlýk namaz da kýlýnabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazlarýn kýlýnýþ þekli anlatýlacaktýr. Receb-i þerîf ayýnda her gün, -baþýnda ve sonunda 7'þer Fâtiha-i þerîfe ile birlikte- 100 Ýhlâs-ý þerîf okumak da çok sevaptýr. Bu ayda, mümkün olduðu kadar Hatm-i Enbiyâ yapýlmalý ve oruç tutulmalýdýr. Bu orucu 13, 14 ve 15'inci günlerinde tutanlar, eyyâm-ý biyzda oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalýklardan þifâ bulurlar. (Duâ ve Ýbâdetler, Fazilet Neþriyat) Muhakkak Receb-i þerîf ayý, hayýr ve bereket aylarýnýn anahtarýdýr. Receb-i þerîf ayý ziraatin ekileceði, Þâbân-ý þerîf ayý sulanacaðý, Ramazân-ý þerîf ise ziraatin hasad edileceði aydýr. Sene, aðaç gibidir. Receb-i þerîf ayý yaprak açma zamaný, Þâbân-ý þerîf ayý tomurcuk zamaný, Ramazân-ý þerîf meyve verme zamanýdýr. Müminler de bu meyveleri toplarlar. Öyleyse bu aylarýn hakkýna riâyet etmeli, ibadetlerle geçirmeli ve günahlardan sakýnmalýdýr.