YAZ KUR’AN KURSLARI VE DİN EĞİTİMİ-2
- 22-08-2022 09:15
- 04-08-2023 22:19
- 9
Anne ve baba, çocuklarının mutlu, huzurlu ve güvenli bir hayata ve geleceğe sahip olmaları için onlara maddi olarak miras bırakmaktadırlar. Dinimiz, ebeveynin, çocuklarına imkanları dahilinde maddi değeri olan miras olan şeyleri bırakmalarını ifade etmiştir. Bunun yanında çocuklara bırakılacak en hayırlı bağışın ise manevi ve ahlaki hususlar olduğunu söylemiştir. Nitekim bu hususta Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyrulmaktadır “Hiçbir anne-baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” (Tirmizî, Birr, 33)
Dinimiz, ebeveynin dünya hayatında hayırlı ve muttaki aile fertlerinin olması için dua edip gerekli tedbirleri almasını ve vefat ettikten sonra kendilerine dua edecek salih evlat bırakmasınının hayırlı bir davranış olacağını ifade etmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) insanoğlu öldüğü zaman, üç şey hariç, onun amel sevap defterinin kapanacağını ancak manevi ve ahlaki terbiye almış salih bir evladın kişinin sevap defterini açık bırakacak hususlardan birisi olduğu hususunda şöyle buyurmaktadır “İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden salih bir evlat.” (Müslim, Vasiyyet 14) Çocuklarımızın salih ve hayırlı birer evlat olmaları ve manevi ve ahlaki kişiliklerinin gelişimi için din eğitimine önem verilmesidir. Bu sebeple söz konusu din eğitiminin çocuklarımıza verildiği ve onların hayırlı ve salih bir evlat olma yolunun öğretildiği yaz Kur’an kurslarına yönlendirilmesi iyi bir davranış olacaktır.
Anne ve baba çocuklarının ilk terbiyecileri ve sorumlularıdır. Çocuğun dini, sosyal ve kültürel kişilik gelişimlerini şekillenmesinde rol oynamaları açısından etkili konumdadırlar. Bundan dolayı ebeynin rol modelliklerinin farkında olup ona göre çocuklarını yetiştirmelidirler. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) ebeynin çocuklarına yönelik sorumluluklarını şöyle ifade etmektedir “Hepiniz çobansınız ve hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz. Yönetici bir çobandır. Erkek, aile halkının çobanıdır. Kadın, kocasının evi ve çocukları için çobandır. Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlık yaptıklarınızdan sorumlusunuz.” (Buhari, Nikah, 91)
Netice olarak din eğitimi önemli bir konu olup çocuklarımızın manevi ve ahlaki gelişimi için söz konusu eğitimi almaları gerekmektedir. Günde üç saat haftada beş gün ve sekiz hafta boyunca sürecek olan yaz Kur’an kurslarının, evlatlarımızın din eğitimlerine katkı sağlanması, manevi ve ahlaki açıdan kişilik kazanmaları için bu yaz eğitim seferberliğini bir fırsat bilinmektedir.
Rabbim, milli, manevi ve ahlaki açıdan yetişmiş ve bizim için göz aydınlığı olacak çocuklar yetiştirmeyi bizlere nasip eylesin!
Rabbim, ülkemizi ve milletimizi kötü emel, amel ve niyet sahibi olanlardan muhafaza eylesin. İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un ifade ettiği gibi “Rabbim bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”