Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli Mahallesi’nde kaçak elektrik denetimi yapan Dicle Elektrik saha ekipleri, mahalle sakinlerinin saldırısına uğradı. Duruma müdahale etmek için bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri, tarafları yatıştırmak amacıyla havaya ateş açmak zorunda kaldı. Yaşanan arbede nedeniyle Dicle Elektrik çalışanları denetim çalışmalarını tamamlayamadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.

Polis kılığında dolandırıcılık yaptı Polis kılığında dolandırıcılık yaptı

A W319442 02

Dicle Elektrik, 2013 yılından bu yana hizmet verdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 6 ilde abonelerine kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla yatırımlarını sürdürüyor. Şirketin toplam yatırımı 45 milyar TL’ye ulaşırken, Mardin özelindeki yatırımları ise 6 milyar TL’yi geçti. Ancak elektrik dağıtım şirketinin en büyük zorluklarından biri olan kaçak elektrik kullanımı, özellikle kırsal kesimde ve tarımsal sulama alanlarında ciddi sorun yaratmaya devam ediyor. Kaçak tüketim oranı, ülke ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor.

Kaçak Tüketim Oranı Yüzde 80’e Ulaştı

Girmeli Mahallesi’nde, kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 80’i bulduğu tespit edildi. Dicle Elektrik ekipleri, bölgede güvenlik önlemleri alınarak kontrol yapmak istese de kısa süre içerisinde mahalle sakinlerinin taciz ve tehditleriyle karşılaştı. Tacizlerin saldırıya dönüşmesi üzerine zor anlar yaşayan saha ekipleri, denetimlerini yarıda keserek bölgeden ayrıldı.

Jandarma Havaya Ateş Açtı

Jandarma ekipleri, mahalle sakinlerini sakinleştirmeye çalışırken, kaçak elektrik kontrolüne engel olmak isteyen bir grup ısrarla hakaretlerini sürdürdü. Arbede çıkması üzerine mahallenin muhtarından yardım isteyen jandarma yetkilileri, muhtarın saha ekiplerine yönelik olumsuz tutumu nedeniyle tansiyonun daha da yükseldiğini belirtti. Gerilimin büyümesini engellemek için jandarma, uyarı amacıyla havaya ateş açarak duruma müdahale etti.

Girmeli’de Eylül Ayında 1,5 Milyon TL’lik Kaçak Tüketim

Dicle Elektrik’in kayıtlarına göre, kırsal Girmeli Mahallesi’nde 582 kayıtlı abone bulunurken, tespit edilemeyen sayıda kaçak elektrik kullanan abonenin de bulunduğu belirtildi. Özellikle yoğun klima ve elektrikli ısıtıcı kullanımına ihtiyaç duyulmayan Eylül ayında dahi mahallede yaklaşık 1,5 milyon TL’lik kaçak elektrik tüketildiği kaydedildi. Kaçak kullanımın, ülke ekonomisine verdiği zarar bir kez daha gözler önüne serildi.

Kaynak: İHA