Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Şanlıurfa'da etkili olan sıcaklıklar, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Öğlen saatlerinde termometrelerin 50 dereceye kadar çıktığı kentte, özellikle 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddeler boş kalıyor.

Sıcak havaya rağmen hem güneşin hem de araçların sıcaklığına karşı onarım yapan oto tamir ustaları, zor olsa da mesleklerini severek yaptıklarını söylediler.

"Sıcak havaların etkisiyle lastiklerin patlaması çok fazla görülmekte"
Sıcak havalarda araç bakımları ile ilgili bilgi veren Mustafa Tekbalık, "Yaz ayları geldi, geçecek. Şu an yazın ortasındayız. Sıcak havalarda araç bakımları ile ilgili bizim tavsiyemiz; araçların zarar görmemesi için su kaçağının olup olmadığına bakılması gerekir. Eski model araçlarda su kaybı veya kaçak daha fazla olmakta.  Araçların suyuna dikkat edilmesi, hararetinin devamlı kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde motorda ve arabalarda ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Uzun yol ve şehir içinde sıcak havaların etkisiyle lastiklerin patlaması çok fazla görülmekte. Yazın sıcağında etkisiyle lastiklerin patlaması olası bir durum bunun için lastikler eskidiği zaman değiştirilmesi lazım. Araçların yağı ve suyunun devamlı kontrol edilmesi, periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor." dedi.

"Ustanın kirli elleri medeniyetin aynasıdır"
Sıcak havada alınlarının teriyle çalıştıklarını belirten Tekbalık, "Bu yaz sıcaklarında sanayi ortamında alnımızın teriyle çalışıyoruz. 'Ustanın kirli elleri medeniyetin aynasıdır' diyorlar ya belki bizi hor görenler vardır ama biz mesleğimizi severek yapıyoruz. 20 yılı aşkındır iş yeri işletiyorum. 30 yıldır da bu sektörün içindeyim. Vatandaşlarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz, Araçlarını tamir ve bakımını yapıyoruz. Zor mu? Tabii ki zorlukları var. Yazın sıcağında, kışın soğuğunu dinlenmeden mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Yazın sıcağında ve kışın soğuğunda çalışmak bizi gerçekten zorluyor. İkbahar ve sonbaharda herhangi bir sıkıntı yok ama sıcak havalarda çalışmak gerçekten zor. Bazı durumlar oluyor, artık yeter diyoruz ama yapacak bir şey yok, mecbur sabrediyoruz. Allah bize sağlık sıhhat verdiği için şükrediyoruz. Ailemizin ve çocuklarımızın geçimini sağlayabildiğimiz için Allah'a şükrediyoruz." diye konuştu.

"Güneşin sıcaklığı bizi zorluyor"
Sıcak havada çalışmanın kolay olmadığını dile getiren Hamdi Bahçeci, "Sıcak havadan dolayı araçların bakımını ve klima bakımlarını yapıyoruz. Genellikle sıcak havaların etkisiyle klimaların gazı bitiyor veya hortumu patlıyor, bun da sıcak havaların etkisi oluyor. Tamir için gelen araçların motorunun sıcaklığı aynı zamanda havanın sıcaklığı ve Güneşin sıcaklığı bizi zorluyor. İşimiz gerçekten kolay değil, zor bir iş yapıyoruz. Bu sıcakta çalışmak kolay değil ama helal kazancın peşinde olduğumuz için işimizi yapmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Aşiret düğününde geline 2 kilo altın, damada 15 milyon TL takıldı Aşiret düğününde geline 2 kilo altın, damada 15 milyon TL takıldı

"Çalışırken çok fazla terliyoruz"
İmam Aslan ise, "Havalar çok sıcak, çalışırken çok fazla terliyoruz. Şanlıurfa çok sıcak bir memleket zaten biz mesleğimizi elimize alabilmek için çalışıp çabalıyoruz. En çok sıcaktan dolayı zorluk çekiyoruz." dedi. 

Kaynak: İLKHA