Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Bursa’da Planetary Congress’in açılışında konuştu.

Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte değerlendirme fırsatı yakalayacaklarını belirten Kacır, "İnsanlığın uzaya olan ilgisi, insanlık tarihi kadar eskiye dayanmakta. Gökyüzü gözlemleri ile evrenin gizemlerini çözmeye çalışan insanoğlu, pozitif bilimlerin gelişmesini sağladı. Bu doğrultuda, kadim medeniyetimiz de uzaya ve gökbilimine tarih boyunca önemli katkılar sundu." dedi.

"2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığımız 10 hedefimiz var"

Türkiye’nin uzay alanındaki somut hedeflerini ortaya koyan Milli Uzay Programını Cumhurbaşkanının 2021’de tüm dünya ile paylaştığını belirten Kacır, "Bununla birlikte, 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığımız 10 hedefimiz var. Ay Araştırma Programımızı iki aşamalı olarak planladık. İlk aşamada, yerli ve milli imkanlarla geliştirmekte olduğumuz uzay aracımız Ay’ın yörüngesine ulaşarak bilimsel veriler toplayacak ve Ay’a erişecek. İkinci aşamada, Ay yüzeyine iniş yaparak bilimsel deneyler gerçekleştirilecek. Başta bu iki hedef olmak üzere Milli Uzay Programının tüm hedeflerine ancak ve ancak; ülkemizde güçlü teknolojik ve fiziki altyapı oluşturarak, gençlerimize doğru fırsatları sunarak ve onların yetkinliklerini geliştirerek ulaşacağımızı biliyoruz." diye belirtti.

"Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacaktır"

Türkiye olarak; halihazırda kendi uydularımızı üretme, geliştirme ve test etme kabiliyetine sahip bir ülke olduğunu söyleyen Kacır, "Yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiğimiz yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE, geçtiğimiz Nisan ayında uzaya fırlatıldı. Yörüngesine yerleşen İMECE uydumuz, ilk sinyal ve görüntüleri başarıyla yer istasyonuna iletti. Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın da üretim süreçlerini tamamladık. Test çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki yıl TÜRKSAT 6A devreye alındığında, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacaktır." ifade etti.

"Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni önümüzdeki dönemde Ankara’da kuracağız"

Ülkemizin uzay alanında teknoloji geliştirme kabiliyetini artırırken, uzay girişimlerine ev sahipliği yapacak olan Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni önümüzdeki dönemde Ankara’da kuracaklarını belirten Kacır, "GUHEM, Türkiye’nin 'uzay ve havacılık' temalı ilk bilim merkezi. GUHEM, Türkiye’yi uzay ve havacılık konusunda daha da ileriye taşıyacak; geleceğin astronotlarının, bilim insanlarının, pilotlarının ve mühendislerinin yetiştirilmesine katkı sağlayacak. Milli Uzay Programımızın başarıya ulaşması için uluslararası iş birliklerinin kritik rol oynadığının farkındayız. Bu bilinçle, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında iş birliklerini hayata geçiriyoruz. Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF), Asya Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü (APSCO), Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar bünyesinde uzay çalışmalarına aktif katkı sunuyoruz." dedi.

"2026 yılında Antalya’da düzenlenmesi için de adaylık sürecindeyiz"

Kacır, "İnsanlığın en büyük sorunlarını çözmek için uluslararası uzay topluluğu ile birlikte çalışmak, milletimizin ve insanlığın yararına yeni iş birlikleri geliştirmek amacıyla, Uluslararası Uzay ve Havacılık Kongresi'nin (IAC) 2026 yılında Antalya’da düzenlenmesi için de adaylık sürecindeyiz. Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve iş birliği namına, Türkiye olarak, 'Uzayda biz de varız!' diyoruz. 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken artık uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor, uzayın tüm insanlığa fayda sağlayacak şekilde kullanılması için daha fazla iş birliği gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

25-29 Eylül tarihlerinde Bursa'da gerçeklecek kongrede uzayda yaptıkları çalışmalarla adını duyurmuş astronot ve kozmonotlar uzay farkındalığını artırmak için çalışmalarda bulunacak. (İLKHA)

Kaynak: