Diyarbakır'da doğup edebiyat dünyasında derin izler bırakan, ömrünü “Diriliş Neslinin Amentüsü” ilkesine adayan Sezai Karakoç, vefatının üçüncü yılında anıldı. Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği (DİYŞAD) tarafından düzenlenen anma programı, Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Edebiyatseverler ve Akademisyenler Bir Arada
Program, DİYŞAD üyesi Reyhan Alkar Karlıdağ’ın sunumuyla başladı. Anmaya dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Dicle Üniversitesi akademisyenleri, öğrenciler ve Sezai Karakoç’un sevenleri katıldı.
“Sezai Karakoç’un Düşünceleri İnsanlığa Işık Tutuyor”
Açılış konuşmasını yapan DİYŞAD Başkanı İhsan İpek Cankurt, Sezai Karakoç’un Diyarbakırlı kimliğine ve eserlerindeki evrensel düşünce yapısına dikkat çekti. Cankurt, Karakoç’un insanlık yararına sunduğu fikirlerinin ve şiirlerinde işlediği temaların önemini vurguladı.
Şiirlerle Anılan Bir Üstad Program kapsamında, Hidayet Yalçın, Aynur Akınsoy, Reyhan Alkar Karlıdağ, Hidayet Öner, Cemile Erel, Hüseyin Acar, Fadime Ay, Hazan Orman, Kenan Çelik ve İhsan İpek Cankurt gibi şair ve yorumcular Sezai Karakoç’un eserlerini seslendirdi. Şiirler, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.
“Mirasına Sahip Çıkmak Boynumuzun Borcudur”
Programın kapanış konuşmasını yapan DİYŞAD Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Ak, Sezai Karakoç’un eserleri ve fikirlerinin geleceğe taşınmasının önemini dile getirdi. Ak, DİYŞAD olarak bu değerlere sahip çıkmaya devam edeceklerini ve memleketin kültürel mirasına sahip çıkmanın bir görev olduğunu ifade etti.
Fotoğraflarla Ölümsüzleşen Anma Etkinlik öncesi ve sonrasında katılımcılar basına demeçler verirken, toplu fotoğraf çekimiyle program son buldu. Şehrin değerlerini yaşatma misyonuyla düzenlenen bu anlamlı etkinlik, katılımcılarda derin izler bıraktı.