2008 yılında temelleri atılan fabrika, 2008-2013 yılları arasında makine alımı ve inşaat süreciyle gelişimini sürdürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın SEECO Projesi ile Dünya Bankası tarafından desteklenen proje, yerelde ise Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmekte.
Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mizbah Çaçan, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, fabrikanın 2014 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatarak, "Ülkemizde bu iplik üretimi ilk defa yapılıyor. 2014'ten itibaren tesisimizde ipek iplik üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl, ülkemiz ipek ameliyat ipliğinde yüzde 100 dışa bağımlı. Katma değerli ürünler üretebilmek için SEECO Projesi’ne başvurduk ve projemiz onaylandı. Makinelerimiz şu anda test aşamasında. Veteriner hizmetlerinde kullanılacak ipek ipliği üretimi yapıyoruz" dedi.
Çaçan, Kulp'un ipek böceği yaş koza üretiminde Türkiye'nin yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığını vurguladı. "Bu fabrikamız, ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır. 22 kişiyi istihdam etmekteyiz ve bunların yarısı bayanlardan oluşmaktadır. 800 civarında yaş koza üretimi yapan üreticimiz mevcut" ifadelerini kullandı.
Fabrikada çalışan Hasibe Gülsüm, Kulp’ta oturduğunu ve 14 yıldır ipek ürettiklerini belirtti. Gülsüm, "İnce çekimde çalıştım, 1 aydır ameliyat ipi çıkartıyorum. Bu ince iptir, 8 makara ile çalışıyor. Ailemizi geçindiriyoruz, gelip çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Bu gelişme, hem ülkenin sağlık sektörüne katkı sağlayacak hem de yerel istihdamı artırarak bölgenin ekonomik kalkınmasına destek olacak.