Son dönemlerde insanlar arasında kullanımı popüler hale gelen vitamin, mineral ve iyot kullanımı çeşitli sağlık riskleri barındırıyor.

Bu maddelerin kullanımının çok fazla yaygın olduğunu ifade eden Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Görevlisi Funda Ekimci Deniz, doktor tavsiyesi olmadan bu maddelerin alınmaması gerektiğini söyledi.

Doktor kontrolü olmadan alınan vitamin ve minarel takviyelerinin beraberinde sağlık risklerini getirdiğini belirten Deniz, "Aslında vitamin ve mineraller vücudumuz için çok önemli maddeler. Bunların vücudumuza bir şekilde alınması gerekiyor. Ama gerek sosyal medyada bunun fazla dile getirilmesi, reklamalar falan olunca sağlıklı yaşamı isteyen insanlar vitamin ve minarel takviyelerini daha fazla almaya başladılar. Aslında bu konuda ilk hedefimiz sağlıklı beslenerek her besin grubundan farklı farklı tüketerek almak olmalı. Çünkü bu vitamin ve mineral takviyelerinin de farklı şekillerde doktor kontrolünde olmadan alınması bir takım sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Gördüğüm ve okuduğum kadarıyla insanlarımızın yarısı herhangi bir profesyonele danışmadan vitamin ve minarel takviyesi alıyor. Özellikle ileri yaşlarda, bayanlarda ve sporcularda fazla." dedi.

Doktor ve eczacı tavsiyesi olmadan alınan, takibi yapılmayan vitamin ve takviyeler sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çeken Deniz, bu maddelerin kullanılan ilaçlar ile etkileşime girerek böbrek yetmezliği, karaciğer harabiyeti, alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini hatırlattı.

Kulak kireçlenmesine dikkat! Kulak kireçlenmesine dikkat!

Deniz, "Vitamin ve mineral takviyeleri gıda takviyesi adı altında geçiyor. Ancak insanlar bunları aldıklarında bunları ilaç niyetine kullanarak kendi tedavileri için kullandıkları tedaviden vaz geçmek durumunda kalabiliyorlar. Bu önemli bir risk. Aynı zamanda bu kullandıkları vitamin ve mineral takviyesi kendi kullandıkları ilaçlar ile etkileşime girebilir farklı yan etkilere sebep olabilir. Bazı vitamin ve mineraller vücutta fazla alındığında karaciğer harabiyeti, böbrek taşı, böbrek yetmezliği sıkıntıları yaratabilir, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bundan dolayı mutlaka hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekiyor. İkinci bir hususta bu vitamin, minarel takviyeleri sadece eczanelerde değil genel pazarda da satılıyor olması. Bunların içerikleri de çok önemli o yüzden hekimlerin ve eczacıların tavsiyesi çok önemli. O yüzden eczanelerdeki takviyeleri kullanmak çok çok önemli. Çünkü bunlarda kimyasal bulaşlar örneğin Omega 3'ler balık yağından elde ediliyor ve civa, kadminyum, arsenik gibi bulaşlar olabilir bunların içinde." ifadelerini kullandı.

Vitamin ve mineral takviyesinin kullanılabildiği bazı durumlar hakkında da bilgi veren Deniz, "Normalde Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün her halükarda kullanılması gerektiğini söylediği bazı durumlar var. Bunlar özellikle gebelerde ve gebelik başlamadan önce folikasit, demir ilacı D vitamini gibi takviyeler. Bunun yanında büyüme ve gelişme çağında olan bebeklerde de Sağlık Bakanlığı'nın önerileri var, D vitamini ve demiri zaten rutin olarak veriyoruz. Doğumdan hemen sonra bebeklerimize K vitaminimizi yapıyoruz bunlar rutin olarak herkesin kullanması gereken takviyeler." şeklinde konuştu.

Sosyal medyada çokça önerilen iyot kullanımına karşı halkın dikkatli olması gerektiğini belirten Deniz, "Popüler olan bazı takviyeler de oluyor. İşte sporcuların protein kullanmaları gibi şu sıralar kullanılan D vitamini gibi ama benim dikkat çekmek istediğim bir konuda iyot kullanımı. Maalesef sosyal medyada çok fazla şekilde iyot kullanımı tavsiye edilmekte. Hatta Türk Gıda Kodeksinin önerdiği iyot takviyesinin çok çok üzerinde iyot tüketilmekte. İyot eksikliğinde de birçok duruma sebep olabilir ama fazla kullanıldığında tiroit bozuklukları, metabolizma bozuklukları gibi bir duruma yol açabilir. Son zamanlarda iyot kullanımı bağışıklıktan kansere birçok hastalığa iyi geldiği ile ilgili maalesef sosyal medyada bir takı yanlış bilgilendirmeler bulunmakta. Aslında balık gibi ürünlerden ve bunun yanında iyotlu tuz kullanımı ile aslında günlük ihtiyacımız olan iyot miktarını karşılamaktayız. Eğer hekiminiz herhangi bir şekilde ekstra bir iyot takviyesi önermemişse önerilen dozların çok üstünde iyot kullanmak sağlık açısından gerçekten zararlı bir durum." diye konuştu. 

Kaynak: İLKHA