Umut Kervanı Şanlıurfa’da yüzlerce aileye gıda yardımında bulundu Umut Kervanı Şanlıurfa’da yüzlerce aileye gıda yardımında bulundu

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kalp Merkezi’nde, anjiyo işlemleri sırasında hastaların kaygı ve streslerini azaltmak amacıyla müzik dinletiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi Harun Ünal, bu uygulamanın hastalar üzerindeki etkilerini bilimsel olarak araştırdı. Çalışmaya Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki kardiyoloji uzmanları da katkıda bulunurken, bugüne kadar 120 hastada olumlu sonuçlar elde edildi. Kulaklıkla müzik dinletilen hastaların kaygı ve stresten uzak kaldığı belirlendi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan İmre, yaklaşık 3 aydır müzik eşliğinde anjiyo yaptıklarını belirtti. Hastaların kulaklıkla sevdikleri müzikleri dinlemelerini sağladıklarını ifade eden İmre, “Anjiyo bir ameliyat değil ama hastalar bunu büyük bir işlem gibi görebiliyor. Bu da kaygı, stres ve anksiyeteye yol açabiliyor. Anjiyo sırasında tansiyonu normal olan bir hastanın tansiyonu yükselebiliyor ve çarpıntı yaşayabiliyor. Hem tansiyonu olan hem de olmayan hastalarda anjiyo öncesi ve sonrası nabızları ölçüyoruz. Aynı uygulamayı müzik dinletilmeyen kontrol grubunda da yapıyoruz ve iki grup arasındaki farkları değerlendiriyoruz. Diğer merkezlerde müzik dinletilen hastaların daha rahat olduğu ve tansiyonlarının daha normal olduğu gözlemlendi” dedi.

Van YYÜ’den Dr. Öğretim Görevlisi Harun Ünal, bu çalışmayı Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Prof. Dr. Zeynep Karaman Özlü ile birlikte planladıklarını belirtti. Ünal, “Hastalarımıza müzik uygulamasının ağrı, kaygı ve ‘vital bulgular’ dediğimiz tansiyon, basınç ve solunum üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Şimdiye kadar elde ettiğimiz sonuçlar oldukça olumlu. Bu çalışma aynı zamanda doktora tezimdir. Araştırmanın öncesinde kapsamlı bir araştırma yaptık. Çalışmamız sona yaklaşmakta ve şu ana kadar yaklaşık 120 hastaya ulaştık. Elde ettiğimiz veriler oldukça umut verici” diye konuştu.

Kaynak: İHA