İdrar kaçırma, tıbbi adıyla üriner inkontinans, kişinin idrarını tutma kontrolünü kaybetmesi anlamına gelir. Kadınlar arasında oldukça yaygın olan bu sorun, her iki kadından birinin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir problem olarak öne çıkıyor. Ancak, birçok kadın bu durumu konuşmaktan çekindiği için tedavi olamıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferit Adıgüzel, "İdrar kaçırma sorununu, hastanın durumuna uygun tedavi seçenekleriyle kontrol altına almak mümkündür. Konforlu bir yaşam için bu tür endişe ve şikayetlerin deneyimli doktorlarla paylaşılması gerekiyor" diyerek, tedavinin önemine dikkat çekti.Whatsapp Image 2024 09 02 At 11.05.05

İlerleyen yaşla birlikte idrar kaçırma probleminin daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Adıgüzel, toplumda bu sorunun nasıl yönetileceği hakkında yeterli bilgi olmadığını vurguladı. Dr. Adıgüzel, "Birçok kadın bu istenmeyen durumla yaşamaya devam ediyor ve bu da özgüvenlerini ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Ancak, idrar kaçırma yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olsa da, başarı oranı yüksek tedavi seçenekleri mevcut" dedi.

Çinli turizm heyeti Vali Zorluoğlu ile bir araya geldi Çinli turizm heyeti Vali Zorluoğlu ile bir araya geldi

Doğru Tedavi İçin Muayene Şart

Dr. Adıgüzel'e göre, tedavi sürecinin ilk aşaması, hastanın öyküsünün dikkatlice dinlenmesi ve olası sebeplerin araştırılmasıdır. İkinci aşamada ise deneyimli bir hekim tarafından yapılan fiziki muayene ile idrar kaçırmaya yol açabilecek anatomik bozukluklar değerlendirilir. "Bu sürece ek olarak, açlık kan şekeri, tam idrar tahlili ve idrar kültürü gibi laboratuvar testlerinin yapılması da önemlidir. Doktorun uygun gördüğü testlerin ardından, hastanın şikayetlerinin giderilmesi için gerekli tedavilere başlanır," diye ekledi.

Tedavi öncesinde, ilk etapta idrar kaçırma tipinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Adıgüzel, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, destek dokularının güçlendirilmesi, ve idrar yolu enfeksiyonu gibi ek sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. "Kas-sinir uyumunu sağlamak için medikal tedaviler planlanmalı, ancak cerrahi işlemler sadece diğer yöntemler denendikten sonra ve hastanın şikayetlerinde azalma olmadığında düşünülmelidir" dedi. Ayrıca, her idrar kaçırma tipinde cerrahinin faydalı olmayabileceğini vurguladı.

Günümüzde tıpta robotik cerrahinin yaygınlaşmasıyla, idrar kaçırma ameliyatlarının da başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dr. Adıgüzel, "İdrar kaçırmayla birlikte pelvik organ sarkması olan hastalarda, robotik cerrahi ile idrar kesesi veya rahimdeki sarkmalar da düzeltilebiliyor" diye konuştu.

Cerrahi müdahale gerektiğinde, abdominal yollarla ameliyat yapılabileceğini belirten Dr. Adıgüzel, minimal invaziv yani küçük kesilerle yapılan laparoskopik ameliyatların da yapılan cerrahilerin iyileşme sürecini kolaylaştırdığını belirterek. "Bu yöntemler kullanıldığında, hastaların normal şartlarda iş ve sosyal hayata dönüşleri 7 ila 10 günü aşmaz," dedi.

Sigaradan uzak durulmalı

İdrar kaçırma ameliyatı sonrası, hastaların bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini belirten Dr. Adıgüzel, cerrahi sonrası karın içi basıncı artırabilecek ağır yük kaldırma, kabızlık, sigara kullanımı gibi durumlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: BERİVAN KILIÇ