UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 8 bin yıldır kesintisiz tarım yapılan Diyarbakır Hevsel Bahçeleri, sonbaharın son günlerinde sezonun finalini yapıyor.
33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın verimli topraklarında yılda dört ürün ekilip, hasat ediliyor. Sebze ve yeşilliklerin birçok türü burada yetişiyor ve doğal ürünler olarak sebze hali ve semt pazarlarında satışa sunuluyor.
Hevsel Bahçeleri’ndeki üreticiler, sonbahar mevsiminin son günlerinde tarlada kalan roka, pazı, yeşil soğan ve dereotu gibi ürünlerin hasadını yapıyor. Üretici Sedat Hülük, "Hevsel Bahçeleri’nde yılda 3-4 defa ürün yetiştiriyoruz. Şu anda marul kaldı. Pazı yaprağı, ıspanak, dereotu, roka ve yeşil soğan da yetiştiriyoruz" dedi.
Hülük, sezonun sonuna geldiklerini belirterek, "Hava soğudu, artık sezonu kapatıyoruz. Komşularım sebze haline gönderiyor, bazı pazarcılar da gelip burada alıyor. Ben kendim de satıyorum. Burada demeti 6-7 liradan satıyoruz, pazara götürenler ise 10-15 liradan satıyor" şeklinde konuştu.