Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerini artırmak amacıyla 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı, tarihî ve kültürel zenginlikleriyle bilinen Diyarbakır oldu. Festivalin son gününde, birbirinden renkli etkinlikler geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Diyarbakır halkı, Kurşunlu Meydanı'nda müzisyen Ömer Karaoğlu'nun verdiği konserle müzik dolu bir gün yaşadı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde ise Van Devlet Tiyatrosu’nun “Büyülü Prens” oyunu çocuklarla buluşurken, Orhan Asena Oda Tiyatrosu’nda Adana Devlet Tiyatrosu’nun “Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin” adlı oyunu tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu.

Festivalll

Kayapınar Sahnesi, İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Kral Olmak İstemeyen Aslan” oyununa ev sahipliği yaptı. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları” kapsamında Doç. Dr. Aytaç Coşkun ve Prof. Dr. Vecihi Özkaya bilgi dolu sunumlarıyla katılımcılara seslendi.

Diyarbakır Bismil'de Orhan Atabay ve Mehmet Ayaz vefat etti Diyarbakır Bismil'de Orhan Atabay ve Mehmet Ayaz vefat etti

Müzisyen Bekir Köse ve İlahiyatçı Yazar Osman Egin’in sohbet ve ilahileri, Kurşunlu Meydanı’nda Diyarbakırlılara maneviyat dolu bir gece yaşattı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak, Züleyha ile Sınırsız Sohbetler'in konuğu olarak izleyicilerle buluştu.

Diyarbakır Prof. Dr. Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen “Anadolu’nun Ezber Bozan Kadınları: Hatice Özdemir Tülün” Çalıştayı, kadınların toplumsal hayattaki önemi, girişimcilik ve liderlik konularını derinlemesine ele aldı.

III. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali, Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde son etkinlikleriyle katılımcılarına unutulmaz anlar yaşattı. Aynı gün, Şuara Mekan’da düzenlenen “Mihri Hatun'dan Şair Sırrı Hanım'a Şiir Sesli Kadınlar” şiir dinletisi, sanatseverlerin beğenisini kazandı.

Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen “Durmuş Benli - Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Tasvir Yapım ve Oynatımı Atölyesi,” Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Katılımcılar, geleneksel gölge oyunu yapımıyla ilgili yeni bilgiler edindiler. Aynı zamanda Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Gülnihal Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun verdiği konser, izleyicilere müzik dolu dakikalar yaşattı.

Çocuklara Özel Etkinlikler

Festivalin son gününde Yenikapı Hançepek Meydanı’nda kurulan Çocuk Köyü, minik ziyaretçilerini eğlenceli etkinliklerle ağırladı. Çocuklar, sahne gösterileri, tematik oyun alanları, müzik, dans ve resim gibi çeşitli sanatsal aktivitelerle eğlenceli vakit geçirdiler. Ayrıca, bilim atölyelerinde yeni bilgiler edinen çocuklar, “Barışcan ile Çocuk Şarkıları” ve “Kavuklu Pişekar Orta Oyunu” ile doyasıya eğlendi.

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, her yaştan katılımcıya hitap eden geniş etkinlik yelpazesiyle şehre kültürel bir zenginlik kattı ve coşkuyla sona erdi.

Kaynak: BASIN BÜLTENİ