Diyarbakır’ın asırlık lezzetlerinden olan ve özel misafirler için özenle hazırlanan Sirmast, yöre halkı için tarihi ve kültürel bir öneme sahip. Yalnızca değerli konuklara ve sevdiklerine sunulan bu yemek, Diyarbakır mutfağının misafirperverliğini yansıtan eşsiz bir lezzet olarak dikkat çekiyor.
İşte, Diyarbakır usulü Sirmast tarifi:
Malzemeler:
- Bir miktar kuru yufka
- 2-3 diş sarımsak
- 3-4 adet yumurta
- 6-7 yemek kaşığı yoğurt
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
- İlk olarak, kuru yufka ekmeklerini küçük parçalara ayırın.
- Bir tavada tereyağını eriterek yufka parçalarını ekleyin ve altın rengini alana kadar iyice kızartın.
- Ekmekler kızardıktan sonra üzerine yumurta kırarak karıştırın ve karışımı bir tabağa alın.
- Bu sırada, sarımsakları döverek yoğurtla karıştırın ve sarımsaklı yoğurdu kızarmış ekmeklerin üzerine gezdirin.
- İsteğe bağlı olarak, yeniden yumurta kızartarak üzerine dökebilir ve sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Diyarbakır’ın tarihini ve kültürünü sofralara taşıyan bu özel lezzet, hem sade malzemeleriyle hem de hazırlama kolaylığıyla misafir sofralarının en kıymetli seçeneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Afiyet olsun!
Muhabir: NAZLİYA DEĞER ENEZ