Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkı sağlamak amacıyla bu yıl 16 şehirde gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır oldu. Festivalin ilk gününde birbirinden özel etkinlikler yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu, Koro Şefi Fatih Alaskan yönetiminde “Dillerden Yüreklere Halk Ezgileri Konseri” ile sahne aldı.

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (1)

Bedri Ayseli Kültür Evi açılışında, müzikseverler “Bedri Ayseli ve Eyvan Grubu” ile buluştu. Bu konseri, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ile Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin de aralarında bulunduğu protokol üyeleri izledi. Diyarbakırlı ses sanatçısı Bedri Ayseli ve Eyvan Grubu, seslendirdikleri Diyarbakır türküleriyle izleyenlere müzik ziyafeti sundu.

Surp Giragos Kilisesi’nde “Dengbej Divanı” düzenlendi. 

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (9)

Kurşunlu Meydanı’nda sahne alan Grup Ravza ve Grup Tillo, katılımcılara unutulmaz bir konser deneyimi yaşattı. 

“Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konferansı” Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ŞEHİRDE SANAT DOLU SERGİ ALANLARI

Diyarbakır’ın farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanata ilgi çekici sergiler sanatseverlerle buluşmaya başladı. Filistin davasına dikkat çeken karikatürleriyle tanınan Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri olan “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi Dağkapı 5 Nolu Burç’ta, Serdar Okan’ın “Cosmoscontact” Dijital Sergisi ise Dağkapı 1 ve 2 No’lu Burç’ta meraklılarıyla buluştu. 

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (2)

Geleneksel Sanatlar Derneği’nin “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır”, “Türkiye Jokey Kulübü 12. Resim Yarışması Sergisi” ve “Pulların Işığında Tarihin İzinde Pul Sergisi” Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırladı. Ayrıca, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde Sultan Adler’in “Lale Kız” ve Beste Alperat’ın heykel yerleştirmeleri sanatseverlerle buluştu. Paşa Hamamı’nda "Matraki" isimli bir Osmanlı yıldızı sergisi yer alırken, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, “Anadolu Ajansı’nın Gözünden Diyarbakır Kültür Varlıkları Sergisi”ne ev sahipliği yaptı.

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (3)

Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmet’in dijital sergisi “Sonsuzluk Kapıları” Ulu Cami’de, “Besmele-i Şerif Hat Sergisi” Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi’nde (Ulu Cami), “Geçmişin Toz Pembe Çerçevesi Resim Sergisi” Ziya Gökalp Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Yenikapı Caddesi’nde Foto Muhabirleri Derneği tarafından “Türkiye'nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi” festival boyunca fotoğraf severleri ağırlayacak. Yenikapı Caddesi No: Ti18’de ise Olgunlaşma Enstitüsü’nün “Kadim Eller: Sonsuz Sanat Sergisi” sergileniyor.

Festivalde, Diyarbakırlı fotoğraf severler için fotoğrafçılık ile ilgili çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Festivalin ilk günü İç Kale Meydanı’nda Fotomaraton etkinliği coşkuyla başladı.

SANAT DOLU DİYARBAKIR: SİNEMA, KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpazede Diyarbakırlılar, festival alanlarında sahne performanslarıyla buluşacak. Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları da festivalde yer alıyor.

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (5)

Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nde İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan “Masal Yolu”, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin “Barış Ormanı” çocuk operası ve “Folklorama” müzikali sanatseverlerle buluştu. Kayapınar Sahnesi’nde İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Bir Düş Gibi (Cahide Sonku)” temsili sahnelendi. Orhan Asena Oda Tiyatrosu ise Trabzon Devlet Tiyatrosu’ndan “Sihirli Lamba” oyununa ev sahipliği yaptı. 

SÖYLEŞİ, KONFERANS, ÇALIŞTAY VE DİĞER ETKİNLİKLER

Sinema meraklıları için de festivalde farklı etkinlikler düzenleniyor. Festivalin ilk günü, Paribu Cineverse Diyarbakır Ceylan Sinemasında Filistin Direniş Sineması etkinliği kapsamında FARHA filminin gösterimi yapıldı. Gösterim sonrası aynı filmin yönetmeni Darin Sallam ile bir söyleşi gerçekleştirildi. 

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (6)

Asansör bakımlarının önemi nedir? Asansör bakımlarının önemi nedir?

Sevgi Deniz’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Akademisyen Programcı Prof. Dr. Mustafa Karataş, Kurşunlu Meydanı’nda izleyicileri maneviyat dolu bir yolculuğa çıkardı. 

Şuara Mekânı, festival katılımcılarına “Üstadların İzinden DİYŞAD Şiir Şöleni” ile şiir dolu bir gün sundu.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Festival boyunca Yenikapı Hançepek Meydanı’na kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar düzenlenecek. Lisanslı çocuk oyunları ve etkinlikleri ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de miniklerle buluşacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapılacağı aktivite çadırları, minik misafirlerini ağırlamaya başladı.

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (11)

Festivalin ilk gününde çocuklar, bilim atölyelerinde yeni bilgiler edinirken, çocuk tiyatrosu “Rafadan Tayfa” ve “Özgür Özgülgün ile Çocuklara Masallar” etkinliklerinde keyifli anlar yaşadı.

Di̇yarbakir Kyf (6)

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (10)

Diyarbakır'da Türkiye Kültür Yolu Festivali Coşkusu! (8)

Muhabir: UĞUR ERSİN