Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı şikayetleri artarken, Diyarbakırlılar çözümü aktarlarında arıyor. Grip ve nezle gibi rahatsızlıkların önüne geçmek isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği ürünlerden biri ise ıhlamur.

Fransa'dan Ergani’ye dayanışma eli Fransa'dan Ergani’ye dayanışma eli

Ancak, ıhlamurun fiyatındaki artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 600-700 TL civarlarında satılan ıhlamurun fiyatı, bu yıl 1.500 TL'ye kadar yükseldi.

Diyarbakır’daki aktarlar, ıhlamura olan talebin patlama noktasına geldiğini belirtiyor. Ancak, vatandaşlar yüksek fiyatlardan şikayetçi. Bir aktar, “Ihlamura talep çok ama fiyatı yüksek. Bunun nedeni ise ıhlamurun zor toplanması.” dedi.

Ihlamur Nasıl Demlenmeli?

Aktarlar, ıhlamurun doğru şekilde demlenmesi gerektiğini vurguluyor. Eskiden sobanın üstünde saatlerce kaynatılarak içilen ıhlamurun aslında yanlış bir yöntem olduğunu ifade eden uzmanlar, “Ihlamur normal çay gibi demlenmelidir. En fazla 10 dakika bekledikten sonra içilmeli. Ayrıca, içine limon sıkılabilir, karanfil eklenebilir veya çubuk tarçın konulabilir. Bunlar hem lezzeti artırır hem de faydalı olur. Ihlamur, vücuda ısı ve canlılık verir, halsiz ve bitkin hisseden kişiyi güçlendirir” şeklinde açıklama yapıyorlar.

Soğuk havalarla birlikte, Diyarbakırlılar aktarlara daha fazla ilgi gösterse de, yüksek fiyatlar nedeniyle ıhlamura olan talebin ne kadar sürdürülebileceği merak ediliyor.

Muhabir: NAZLİYA DEĞER ENEZ