Diyarbakır’ın ticaret, tarih, kültür, gastronomi ve turizm anlamında daha ileriye gitmesi için çalışmalar ve öneriler sunan Diyarbakır Velime Grubu (DİVEG) geçtiğimiz yıl kuruldu. Başkanlığını önceki dönem Ak Parti Diyarbakır Milletvekili ve Eczacı İrfan Rıza Yazıcıoğlu yapıyor. Yönetimi kurulunda ise yine eczacı olan İbrahim Yavuz, Dr. Necdet Ilıksu, Av. Ender Ercan, Bedri Yorulmaz ve Haldun Özbak bulunuyor.
DİVEG Diyarbakır’ın daha ileriye gitmesi, tanıtım anlamında yapılması gerekenlerin konuşulduğu Velime buluşmaları düzenleniyor.
DİVEG Başkanı İrfan Rıza Yazıcıoğlu, “Sanayici, hukukçu, eczacı, veteriner, tarihçi, yazar, araştırmacı, akademisyen , Kamu çalışanı Diyarbakırlı/Diyarbakır Sevdalısı üyelerden oluşan bir gurubuz” dedi.
DİVEG Yönetim Kurulu Başkanı irfan Rıza Yazıcıoğlu fırsat buldukça toplandıklarını ve Diyarbakır için yapılacakları konuştuklarını ifade ederek “ En son 20 Ekim 2024 pazar günü İstanbul’da toplandık . İBB Beykoz Koru Sosyal Tesislerinde Velime Buluşmasına 50 üye katıldı ve toplantı 5 saat sürdü . Üyelerinin çoğu İstanbul’da ikamet eden Diyarbakır severler olan DİVEG İstanbul’da 7’nci buluşmasını yaptı. Her toplantıya bir ya da iki konuk konuşmacı çağıran DİVEG’in son toplantısındaki konuk konuşmacı Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop’tu. Öztop, Kalkınma ve Yatırım bankası faaliyetleri ve Güneydoğu Anadolu yatırım , teşvik ve kredileri ile ilgili bir konferans verdi . Daha önceki toplantılara DTSO Başkanı Ecz Mehmet Kaya, Türkiye jokey kulübü eski başkanı Yasin Ekinci , Çüngüş Belediye Başkanı Suat Akmeşe olmuşlardı . Toplantıda daha önce yapılan faaliyetler bundan sonra Diyarbakır için yapılacaklar, Diyarbakır’ın ekonomisi , tarih , kültür , sosyal durumu ile ilgili konuşmalar yapıldı.”diye konuştu.
Başkan Yazıcıoğlu, “DİVEG’in amacı, kentin tanıtımı, tarih , kültür ve turizm anlamında daha bilinir olması, gastronomisinin öne çıkması, kentin daha da gelişmesidir. Bu konuda fikri olan, projesi olan herkese kapımız açık. Kentimiz için, Diyarbekirimiz için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yönetim kurulu üyelerimiz, gurubumdaki herkes Diyarbakır sevdalısı. Bir şehrin tarihi sadece tarihçiler tarafından yazılamaz, yazılsa da anlaşılamaz. O kentte yaşayan ve kuşaktan kuşağa aktarılan söz, deyim, lehçe, ağız, gelenek, görenek, davranış biçimi, sosyal ilişkiler o kentin sosyal tarihinin özeti ve/veya kümülatif toplamıdır. O nedenle yaşayan Diyarbakır kültürü ile yetişmiş büyüklerimizin bu birikimlerini anlatmaları, yazılı ifade etmeleri teşvik edilmeli, genç kuşaklara aktarmaları için genç kuşaklara buluşmaları sağlanmalıdır. Geleneksel el sanatları teşvik edilmeli, yaşaması için ekonomik değer oluşturmasına dikkat edilmelidir. Kentin gastronomisi üzerinde de çalışıyoruz. Dünya'da trend olan ve yüksek ekonomik değer üretme kapasitesi taşıyan bu konuda Diyarbakır çok önemli avantajlara sahiptir.Tanıtım, organizasyon, gastronomi okulları ve kurumsal markalaşma imkanı sağlandığı takdirde bu alanda da Dünya çapında bir marka Şehir olma potansiyeli çok yüksektir. Çünkü Diyarbakır insanı genlerine işlemiş misafirperver kültür geleneğine sahip olup günümüzde de aynı değeri devam ettirmektedir. Dünya'da bu konukseverlik davranışıyla rekabet edebilecek düzeyde olan başka bir yere henüz rastlayamadık.”şeklinde konuştu.
Yazıcıoğlu, “Tarihi İpek yolu üzerinde bir geçiş ve ticaret merkezi konumunda bulunan Şehrimizde ipek, kuyum, el sanatları, geleneksel tekstil/dokuma ürünleri, taş işçiliği, metal el sanatları, keçecilik, ahşap el sanatları vb. gibi bir çok sanat mesleği bulunmaktaydı. Bu meslek ve becerileri muhafaza etmek ve genç nesillere aktarmak için yeniden işlevsel olarak yaşatılması ve özendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, M.Ö 2300 yılından beri bir yerleşim yeri olduğu tarihi kaynaklarda belirtilen ve şu anda en az 4323 yaşında olan Diyarbakır tarihi Sur içi yerleşimi sadece bizler için değerli değil, ülkemiz ve tüm Dünya için de tıpkı bir gözbebeği gibi korunup, saklanması gereken paha biçilmez bir mücevherdir. Diyarbakır'ın ilçeleri de tarihi Sur içi gibi aynı önem ve değeri taşıyan özellikleri barındırmaktadır” diye sözlerini noktaladı
VELİME NEDİR
Eski bir Diyarbakır geleneğidir..
Yöresel musiki eşliğinde, yemekli olarak düzenlenen eğlence, sohbet, kültürel paylaşım ve sosyal yardımlaşma amacıyla erkekler arasında bir araya gelinerek yapılan geleneksel gece toplantılarıdır.