Gazze’deki hastaneyi HAMAS vurdu” iddiasına yönelik haberlerin yalan olduğu belirtilerek, şu açıklama yapıldı: 

"Gazze'nin kuzeyinde bulunan El Zeytun Mahallesi, günlerdir İsrail'in yoğun bombardımanında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bir bölgedir.

Gazze'nin El Zeytun Mahallesi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanmasıyla ilgili görüntüler incelendiğinde, alanı harabeye çevirecek etkiye sahip mühimmatın, Hamas'ın bugüne kadar kullandığı türden bir mühimmat olmadığı görülmektedir.

Hastanenin vurulmasıyla ilgili 'Saldırıyı İsrail değil, HAMAS yaptı' iddiası doğru değildir. İsrail propagandası yapan hesaplar tarafından 'Hastaneyi Hamas füzesi vurdu.' iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 2022 yılına ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İsrail ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, hastanelerin sığınak olarak kullanıldığı iddia edilerek 'Hastaneleri derhâl boşaltın' tehdidinde bulunulmuştur.

“Gazze'nin resmî hesabı, hastane saldırısını Hamas'ın yaptığını kabul ediyor” iddiası

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan 'Gazze'nin resmî hesabı, hastane saldırısını HAMAS'ın yaptığını kabul ediyor.' iddiası doğru değildir. İddiaya dayanak olarak gösterilen 'Gaza Report' hesabı Gazze'nin veya herhangi bir Filistin kurumunun resmî hesabı değildir. Hesabın manipülasyon amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.

Yapılan açıklamada, "Hastanenin vurulma saati yaklaşık 19.27 olmasına rağmen hesaptan paylaşılan videonun 19.59'da kayda geçtiği ve ciddi bir dezenformasyona imza atıldığı tespit edilmiştir." denildi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden hastane saldırısına ilişkin açıklama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İsrail resmi devlet hesabı, X platformunda Türkiye saati ile 22.42'de bir video paylaşarak el-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanmasından Hamas'ı sorumlu tutmuştur.

Hastanenin vurulma saati yaklaşık 19.27 olmasına rağmen hesaptan paylaşılan videonun 19.59'da kayda geçtiği ve ciddi bir dezenformasyona imza atıldığı tespit edilmiştir.

Videonun yanlış dakikalara ait olduğunu fark eden İsrail hesabı, Türkiye saati ile 23.04'te videoyu paylaşımdan kaldırmıştır." (İLKHA)

 

Kaynak: ilkha