Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, solunum ve sindirim sistemleri dahil birçok organı etkileyebilen genetik bir hastalık olan Kistik Fibrozis'in teşhisi için ter testi uygulamaya başladı.

Bu testin Diyarbakır'da yapılmasının bölge için büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Meral, şunları söyledi:

“Kistik Fibrozis hastalığı, Türkiye'de her 3 bin bebekten birinde görülmektedir ve genetik geçişli bir hastalık olarak başta akciğerler olmak üzere tüm organ sistemlerini etkileyebilir. Hastalığın erken tanısı, ilerleyen dönemlerde akciğer hasarı, gelişim geriliği, diyabet, karaciğer hastalığı ve kemik erimesi gibi komplikasyonların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılından itibaren yenidoğan bebeklere uygulanan topuk kanı taraması sayesinde, hastalığın erken teşhisi mümkün olmaktadır. Topuk kanı taraması sonucunda Kistik Fibrozis açısından şüpheli görülen bebeklerde tanı koymak için ilk adım olarak 'Ter Testi' yapılmaktadır.

Ter Testi, genellikle kol iç yüzeyinden ter bezlerinin elektrotlarla uyarılarak ter toplanması ve terdeki klor oranının ölçülmesiyle gerçekleştirilir. Bu testin en büyük avantajı, işlemin yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmesi ve sonuçların aynı gün içerisinde alınabilmesidir. 

Diyarbakır Usulü Bu Tarifi Daha Önce Denediniz Mi? Diyarbakır Usulü Bu Tarifi Daha Önce Denediniz Mi?

Ter Testi, yenidoğan döneminden itibaren tüm yaş gruplarında yapılabilir, ağrısız ve yan etkisi olmayan bir işlemdir. Ayrıca tarama pozitif çıkmayan ancak ilerleyen yaşlarda Kistik Fibrozis belirtileri gösteren, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu yaşayan, büyüme ve gelişim geriliği görülen veya bağırsak sorunları yaşayan çocuklarda da erken tanı koymak için önemli bir yardımcı yöntemdir.”

Kaynak: BASIN BÜLTENİ