Her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Diyarbakır, doğal ve tarihi yapıları ve turistik eşyalarıyla ön plana çıkmaktadır. Yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden olan Diyarbakır, yaz aylarının uğrak noktaları arasında yer almaktadır.
‘’Köyleri gezerek antika eşyalarını topluyor’’
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinin en işlek caddelerin birinde esnaf olan 68 yaşındaki Fadıl Şahin, Kahraman Maraş merkezli depremden sonra işlerimiz iyice düştüğünü belirterek, “Depremden önce de Korona virüs hastalığıyla mücadele ettik. Bütün bu felaketler üst üste gelince memlekete gelen turist sayısında azalma oldu. Fakat çok şükür şuanda yerli turistlerimiz ağırlıktadır. Bizim kendi kültürümüze sahip çıkmamız lazım. Benden sonra çocuklarım bu işi yapmak istemiyor. İmkânım olsaydı bir araç köyleri tek tek gezip eski antika eşyaları bulup getirip tanıtmak isterdim. Çünkü memleketim, 9 bin yıllık tarihe sahip, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan tarihi dokusu, doğal güzellikleri ile muhteşem bir coğrafyadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kalesi, tarihi camileri, müzeleri, kiliseleri, kervansaray ve hanları ile farklı bir atmosfere sahip bir şehirdir. Peygamberler şehri olarak anılan Diyarbakır, Diyarbakır hatırası hediyelik eşya olarak kültürümüzü tanıtıyoruz’’ dedi.
‘’Dükkânımda çok huzurluyum’’
Diyarbakır kalesi ve meşhur Diyarbakır surları, Ulu Cami Diyarbakır’ın simgesi haline gelmiş eşsiz bir yapıdır. Benim bulunduğum yer çok huzurlu bir mekân, namazımı Ulu Cami de kılıyorum. Geliyorum tekrar işime bakıyorum. Gezerek bu işi yapan, arkadaşlarım da var. Hurda depolarını veya başka antikacıları geziyorlar. Ürünlerini toplayıp bana getirirler, biz de beğendiklerimizi alır satarız. Ürünleri temin ettiğimiz bir başka yol da insanların sattığı ev eşyaları oluyor. İnsanlar evlerinde ki tüm eşyaları satıyor. Biz de parasını ödeyip içlerinden işe yarayanları seçiyorum” diye konuştu.