Diyarbakır’da önceki gece saat 22:30’da gökyüzünde peş peşe dizilmiş üç yıldız, gökyüzünü izleyen vatandaşların ilgisini çekti. Alt alta ve üst üste sıralanmış bu yıldızlar, bir araya gelen meraklı gözler tarafından dakikalarca gözlemlendi. Birçok vatandaş, bu dikkat çekici görüntüyü büyük bir hayranlıkla izlerken, gökyüzündeki bu özel manzarayla ilgili bilim yorumcularından çeşitli açıklamalar geldi.

Dybgeceolay2 (1)

Bilim yorumcularına göre, görülen bu yıldızlar ya Büyük Ayı takımyıldızına ya da "Avcı Kemeri" olarak bilinen Orion takımyıldızının ünlü yıldızları olan Alnitak, Alnilam ve Mintaka yıldızlarına ait olabilir. Orion Kemeri olarak bilinen bu üçlü, birçok kültürde simgesel bir anlam taşır. Yorumcular, “Orion’un kemeri, sonbahar aylarında daha görünür hale gelir. Mintaka, Alnilam ve Alnitak yıldızları yan yana sıralanmış halde görülür, bu da insanları hayran bırakır,” dediler.

Dicle’de yoğun Kar yağışı araçları beyaza bürüdü Dicle’de yoğun Kar yağışı araçları beyaza bürüdü

Dybgeceolay2 (2)

 Orion'un Kemeri Nedir?

Orion, gece gökyüzünün en tanınmış takımyıldızlarından biridir. Büyüklüğü ve yıldızlarının parlaklığı, onu gözden kaçırmayı zorlaştırır ve yılın farklı dönemlerinde görünür olması, birçok uygarlık için onu göksel bir zaman göstergesi yapmıştır. Bu takımyıldızın cazibelerinden biri, üç parlak yıldızdan oluşan ince belidir: Mintaka, Alnilam ve Alnitak. Bu yıldızlar ünlü "Orion'un Kemeri"ni oluşturur.

 Orion'un Kemeri'nde Neler Bulabilirsiniz?

Orion'un Kemeri'ndeki üç ana yıldız sıcak, büyük ve son derece parlaktır. Güneşimize kıyasla bu yıldızlar adeta sahne ışığı gibi parlar. Ayrıca yalnızca üç yıldızdan ibaret değiller. Kemerin en batısındaki yıldız Mintaka, aslında çok yıldızlı bir sistemdir. Bu sistemin ana bileşeni, Güneş'ten yaklaşık 90.000 kat daha parlak bir üçlü yıldızdır. Bu sistemin bir yoldaşı ve başka bir ikili yıldız sistemi de mevcuttur. Yaklaşık 1.200 ışık yılı uzaklıkta olan bu bölge oldukça yoğundur.

Kemerin diğer ucunda ise Alnitak bulunur. Bu da bir üçlü yıldız sistemidir. Ana yıldız, Güneş'ten 21.000 kat daha parlak ve 33 kat daha büyüktür. Öyle ki, hacmine yaklaşık 4.200 Güneş sığabilir. Bu yıldız, hemen önünde yer alan Atbaşı Bulutsusu’na (IC 434) yakınlığı ile bilinir ve Alev Bulutsusu'nu ultraviyole ışığıyla aydınlatarak parlak görünmesini sağlar.

Kemerin ortasındaki Alnilam ise oldukça dikkat çekicidir. Yaklaşık 2.000 ışık yılı uzaklıkta olduğu için Orion'daki diğer bazı yıldızlara göre biraz daha sönük görünebilir. Ancak yakından bakıldığında olağanüstü bir manzaraya sahiptir. Güneş'in parlaklığının en az 275.000 katı, hatta bazı tahminlere göre 832.000 katına kadar daha parlak olabilir. Güneş'ten 40 ila 44 kat daha büyük bir kütleye ve neredeyse beş kat daha sıcak bir yüzeye sahiptir.

Muhabir: CENGİZ ARSLAN