Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan ve İslam dünyasında 5. Harem-i Şerif olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii, 5 yıldır yerli ve yabancı turistlere 6 dilde rehberlik hizmeti sunan Yaser Aydın'ın hikayesine ev sahipliği yapıyor. Aydın, bu süre zarfında 14 kişinin Müslüman olmasına tanıklık etti.

A W260995 05

Diyarbakır, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış ve yılın 12 ayında turistlerin uğrak noktası haline gelmiş bir kent. Her yıl artan turist sayısı ile Sur ilçesindeki Hasan Paşa Hanı, Ongözlü Köprü, Hz. Süleyman Camii ve Ulu Camii gibi yerler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Günde yaklaşık 80-90 tur grubunun ziyaret ettiği Ulu Camii'de rehberlik yapan Yaser Aydın, Arapça, İngilizce, Rusça, İspanyolca, Türkçe ve Kürtçe dillerinde İslam'ı anlatıyor ve dini materyaller hediye ediyor. Aydın, bu rehberlik sürecinde 14 kişinin Müslüman olmasına şahitlik ettiğini belirtti.

Aydın, Ulu Camii'nin Anadolu'nun en eski camisi olduğunu ve İslam ile tanıştıktan sonra inşa edilen ilk cami olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. "Gün içerisinde 80-90 tur grubunun içeri girdiğini gözlemliyoruz," diyen Aydın, "Bugün yaklaşık dört grup ağırladık. Çin'den gelen bir gruba az da olsa bilgilendirme yapabildik ve İslami materyal hediye edebildik. Gün içerisinde Portekiz, Fransa ve İspanya'dan gelen misafirlerimiz vardı. Onlara da elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin ahlakıyla ilgili broşürler gibi birçok kaynağı yerli ve yabancı turistlere hediye ediyoruz," dedi.

Aydın, Ulu Camii'nin tanıtımlarını "sandviç metodu" ile yaptıklarını belirterek, "Gelen misafirlerimize selam verip ücretsiz rehberlik hizmeti sunabileceğimizi aktarıyoruz. Kabul ettiklerinde caminin tarihçesi ve İslam dini hakkında bilgiler veriyoruz. Gelen kadın ziyaretçilere başörtüsü hediye ediyoruz ve bunun kalplerinde güzel bir iz bırakacağına inanıyoruz," şeklinde konuştu.

Bismil tren garı ne zaman açıldı? İlk tren seferi ne zaman yapıldı? Bismil tren garı ne zaman açıldı? İlk tren seferi ne zaman yapıldı?

Başörtülerini hayırseverler aracılığıyla temin ettiklerini söyleyen Aydın, "Bu anlamda yabancıların kalpleri İslam'a ısınsın diyorsanız siz de Ulu Camii'ye başörtüsü hediye edebilirsiniz. 5 yıldır Ulu Camii'de 6 dilde tanıtımlar yapıyorum ve şu ana kadar 14 kişinin İslam'a geçtiğini gördüm. Elhamdülillah buna şahitlik ettik. Sur İlçe Müftülüğü olarak ihtida programları düzenledik. Salı günü bir Alman vatandaşı burada Müslüman oldu, bu bizi çok mutlu etti," ifadelerini kullandı.

İspanyol turist Eliane Guiu, Diyarbakır'ı nasıl buldukları sorusuna "Harika bir şehir, çok sevdik" cevabını verdi. Guiu, İslam ve Ulu Camii hakkındaki görüşlerini ise "Çok güzeldi. İslam ile ilgili verdiğiniz bilgiler sayesinde birçok şeyi bilmediğimizi fark ettik ve İslam'ı öğrenmeye başlayacağız," sözleriyle ifade etti.

Kaynak: İHA